Schlaďte byt aj bez klimatizácie: Pomôže aj trik s umývadlami či elektrickými zásuvkami

TA3/zm
30.6.2023 16:00

Letné teploty, ktoré aj v našich končinách znamenajú raz za čas tropické noci, najhoršie zvládajú ľudia v bytoch bez klimatizácie. Triky, ako ochladiť domov, však existujú aj bez nej.

Schlaďte byt aj bez klimatizácie: Pomôže aj trik s umývadlami či elektrickými zásuvkami
Freepik

Ortuť teplomerov stúpa,a keď bude horúčava neúnosná, vyskúšajte niektoré z týchto nápadov, ako schladiť byt bez klimatizácie. Alebo pokojne aj všetky triky naraz.

Správne vetranie

Základom, ako ochladiť byt, je naučiť sa správne vetrať. Darmo pootvárate okná počas obeda, keď je aj vonku vzduch horúci. Dokorán by ste mali pootvárať najmä v noci. Super trik je pootvárať aj dvere na skriniach, kde sa drží teplo a postupne sa uvoľňuje. Cez deň, naopak, pozaťahujte žalúzie či závesy, keďže sklo sa rýchlo prehreje a vytvára vyššiu teplotu aj v miestnostiach. Ak dokážete urobiť prievan, robte ho keď sa zotmie. A keď tú možnosť nemáte, pretože sú okná bytu orientované na jednu svetovú stranu, zaobstarajte si ventilátor. Najlepší je ten stropný, pri ktorom platí, že by sa mal točiť v protismere hodinových ručičiek, vďaka čomu bude vzduch stúpať nahor.

Umývadlá a drez

Na ochladenie celého bytu funguje aj to, keď napustíte na dva-tri centimetre všetky umývadlá vrátane drezu ľadovou vodou. Ide o to, aby sa voda postupne odparovala a ochladzovala vzduch v byte.

Elektronika a varenie

Eliminovať by ste v tých najväčších horúčavách mali aj varenie či elektroniku zapojenú do elektrickej siete. Ide o to, že toto všetko vytvára teplo. Čo sa varenia týka, najedzte sa výnimočné v reštaurácii, objednajte donášku alebo sa uspokojte so studenou večerou. A spotrebiče? Tie, ktoré nepotrebujete aktuálne používať skrátka odpojte zo zásuvky.    

Textílie

Iste ste veľa počuli o vhodných materiáloch oblečenia, ktoré prirodzene ochladia telo. Nuž a podobne je to aj v byte. Kým väčšina textílii dodáva pocit tepla v zime, kedy to skutočne oceníte, v tomto ročnom období a pri teplotách nad tridsiatkou, je každá textilná dekorácia prakticky na škodu. Minimalizujte teda detaily v byte, ktoré by ešte viac udržiavali vysoké teploty, zbavte sa kožušín, hrubé deky rovnako odložte a poťahy na vankúše voľte z prírodných materiálov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok