Lahodný malinový čaj: Na jeho prípravu nepotrebujete sladké plody, ale listy!

TA3/zm
29.6.2023 16:00

V prírode sa dá zužitkovať takmer všetko a platí to aj o malinách. Na mysli nemáme sladké bobuľové plody, ale krík celkovo. A z neho sú cenné aj listy. Pripravte si z nich chutný a zdravý čaj.

Lahodný malinový čaj: Na jeho prípravu nepotrebujete sladké plody, ale listy!
Freepik

Malinové kríky skrývajú svoju liečivú silu aj v listoch. Tie si môžete nazbierať, usušiť a z nich podávať lahodný čaj. Pomôže pri vírusových ochoreniach, horúčke, tráviacich ťažkostiach, ale hlavne – chutí skvele.

Zber listov

Listy z kríka maliny zbierajte podvečer, keď už na ne nepáli slnko, alebo naopak, skoro ráno, kým nie je horúco. 10 hodín po odtrhnutí by ste s nimi nemali robiť nič, aby prirodzene trochu zvädli. Najlepšie je odtŕhať svetlozelené lístky, ktoré sú ešte mladé. Je v nich najviac živín. Po 10 hodinách ich jemne podrvte. Na to vám môže poslúžiť napríklad valček na cesto, ktorým po nich prejdete, keď ich rozložíte na drevenej doske.

Následne by mali lístky putovať do látkové vrecka, v ktorom ich nechajte vyschnúť pri izbovej teplote. Nepotrebujú byť na tmavom mieste, ale priame slnko by na ne nemuselo pražiť.

Príprava čaju

Keď máte po týždni, prípadne dlhšej dobe lístky vyschnuté, môžete ich uskladniť do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, ale pokojne začnite s prípravou čaju aj ihneď. Na jednu šálku by mali ísť asi dve lyžičky sušených listov. Zalievajte ich horúcou, nie však úplne vriacou vodou. Sceďte po 15 minútach lúhovania a čaj môžete piť len tak, prípadne ochutený medom či citrónom. A rovnako osviežujúci bude malinový čaj, aj keď ho dáte vychladiť do chladničky a budete podávať ako limonádu.     

Témy: maliny čaj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok