Bylinkami proti komárom: Tieto si nasaďte na balkón alebo terasu a máte pokoj od hmyzu

TA3/zm
28.6.2023 16:00

Bylinkovú záhradu rozhodne využijete a nepotrebujete mať na to ani dom. Pokojne si vysaďte voňavé rastlinky aj na balkóne. Oceníte ich pri varení, príprave drinkov, ale aj pri posedení počas letných večerov, kedy tie správne bylinky odoženú komárov.

Bylinkami proti komárom: Tieto si nasaďte na balkón alebo terasu a máte pokoj od hmyzu
Freepik

To, čo nám vonia, nemusí platiť pre komárov. Mnohé aromatické bylinky ich priam odrádzajú, a tak vám dá tento nepríjemný hmyz počas leta pokoj.  

Bazalka

Bazalka sa hodí k paradajkovým pokrmom a taliansku kuchyňu si bez nej nevieme predstaviť. A odteraz si bez nej už nebudete predstavovať žiadne leto, keď zistíte, že voňavé lístky odplašia komárov. Dariť sa jej bude najmä v tieni, ale ak máte záhradu, pokojne ju posaďte pomedzi zeleninu. Pred nepríjemným hmyzom a škodcami tak ochráni nielen vás, ale aj úrodu.

Tymian a rozmarín

Výzorom sú tieto dve bylinky veľmi podobné a rovnaký účinok majú aj na otravný hmyz. Ten sa k vám ani nepriblíži, keď zacíti vôňu tymianu alebo rozmarínu. Rozmarín má ešte silnejší účinok ak sa páli, takže ho pokojne využite pri grilovačke či ohnisku a hoďte vetvičku do pahreby. Na balkóne síce tú možnosť nebudete mať, ale aj samotný fakt, že rastú tieto bylinky okolo vás, pomôže na pokojné noci bez štípancov.

Mäta a medovka

Letné limonády sa bez mäty a medovky nezaobídu. A veru ani posedenie na balkóne či terase. Práve tieto dve bylinky  nám voňajú lákavo, no komáre sa im vyhýbajú na kilometre. Ak chcete ich účinok ešte viac zosilniť, len ich večer pred posedením v záhrade či na balkóne trochu pošúchajte a vôňa sa bude šíriť ešte rýchlejšie a silnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok