Ministri členských štátov sa zhodli. Obchádzanie protiruských sankcií má byť trestné v celej EÚ

ta3 ČTK
9.6.2023 13:31

Obchádzanie sankcií uvalených na Rusko by sa malo stať trestným činom postihovaným podobne vo všetkých krajinách Európskej únie. Zhodli sa na tom v piatok ministri spravodlivosti členských štátov, ktorí podporili normu navrhnutú vlani Európskou komisiou.

Jesenné prognózy naznačujú vstup EÚ a eurozóny do recesie
TASR – Jakub Kotian

Smernica kriminalizuje aktivity napomáhajúce obchádzaniu sankcií a má pomôcť zlepšiť efektivitu únijných postihov. Členské krajiny by o jej konečnej podobe mali začať v druhej polovici roka rokovať s Európskym parlamentom.

"Sankcie sú kľúčovým nástrojom EÚ v podpore Ukrajiny a jej boja proti ilegálnej ruskej agresii. Tento nový zákon umožní ľahšie vyšetrovať, súdiť a trestať obchádzanie týchto opatrení po celej EÚ," povedal k dohodnutému návrhu švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strömmer, ktorého krajina ministerským stretnutiam predsedá. Únia kvôli ruskej invázii zaradila na sankčný zoznam takmer 1500 ľudí a dve stovky firiem či inštitúcií. Zásadne tiež obmedzila s Ruskom finančné styky a vývoz a dovoz tovaru. Členské štáty však zatiaľ pristupujú k vymáhaniu sankcií rôzne a menej dôsledné pravidlá niektorých štátov umožňujú potrestaným, aby sa sankciám vyhýbali. Niektoré krajiny napríklad považujú porušovanie zbrojného embarga alebo zákazu niektorých dovozov iba za správne delikty a výška trestov sa aj preto medzi štátmi veľmi líši.

Podľa novej smernice by mal byť v celej únii trestným činom napríklad predaj či nákup sankcionovaného tovaru alebo obchodovanie s firmami zo zoznamu. Potrestaný podľa obdobných pravidiel bude aj ten, kto pomôže človeku zaradenému na sankčnú listinu, aby sa dostal do niektorej z členských krajín. Únijné krajiny by podľa normy mali zabezpečiť, aby súdy za obchádzanie sankcií udeľovali "účinné, primerané a odradzujúce tresty". Ich výška sa bude líšiť v závislosti na spáchanom čine a má sa zdvíhať v prípade opakovania prehrešku.

Nová smernica má uľahčiť cestu k tomu, aby krajiny EÚ mohli zabavovať majetok spojený s obchádzaním sankcií. Únia už od vlaňajška rieši, ako skonfiškovať mrazený majetok ruských bánk či oligarchov a využiť ho na pomoc Ukrajine. Obáva sa však možných úspešných žalôb z ich strany a preto chce dať celému procesu právny rámec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok