Vo Vysokých Tatrách sa rozbieha letná sezóna. Po prestávke opäť spustili člnkovanie na Štrbskom plese

ta3
9.6.2023 13:17

Na Štrbskom Plese opäť spustili na hladinu jazera po zimnej prestávke člnky. Tatranci tak symbolicky odštartovali novú letnú turistickú sezónu. Riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Lucia Blašková uviedla, že v spolupráci so samosprávami, podnikateľmi a ďalšími partnermi pripravili pre návštevníkov množstvo kultúrnych i športových podujatí.

"Chýbať nebude Rezbárske sympózium, Benátska noc a tradičné športové aktivity, ktoré prebiehajú počas celej sezóny. Okrem toho chystáme aj Popradské a Tatranské kultúrne leto," uviedla pre TASR Blašková. Jednou z noviniek je podľa nej podujatie Tatry Art. Ide o umelecké worskhopy pre domácich i turistov, ktoré sa budú konať v jednotlivých častiach regiónu. Zároveň rozšíria aktivity v rámci podujatí "Tatry ako liek", kde sa snažia propagovať zdravý životný štýl na horskom vzduchu.

"Ideme do sezóny s takou opatrnosťou, ale vyzerá to, že sa kopíruje minulý rok, kedy na začiatku leta Slováci cestujú k moru a v druhej časti vyhľadávajú domáce destinácie. Už od zimnej sezóny však kontinuálne pociťujeme návrat turistov zo zahraničia," dodala Blašková. Starosta Štrby Michal Sýkora dodal, že na novú letnú sezónu sú pripravení a verí, že jej priebeh nič nenaruší. "Stále ešte vylepšujeme niektoré vecí, jedným z problémov, ktoré máme dlhodobo, je parkovanie," skonštatoval.

V tejto súvislosti vyzval návštevníkov, aby pokiaľ je to možné, autá nechali na podhorí a do hôr sa radšej odviezli na Tatranskej elektrickej železnici, autobusom či na zubačke. Situáciu v doprave v regióne počas leta skomplikuje aj rozsiahla obnova Cesty slobody.

Člnkovanie na Štrbskom plese patrí k najvyhľadávanejším atrakciám v regióne, tento rok ich spustili na hladinu jazera už po 17. krát. Návštevníci majú k dispozícii 22 člnkov, aj jeden svadobný. "Počas sezóny dokážeme vyplaviť približne 6000 člnov s 17.000 až 20.000 pasažiermi. Člnkujeme minimálne do konca septembra, v prípade vhodných poveternostných podmienok aj v októbri," uviedol manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský.

Vo Vysokých Tatrách v súčasnosti stále platí sezónna uzávera na vybraných turistických chodníkoch, tá sa končí 15. júna. Otvorené tak budú všetky trasy vrátane vysokohorských sediel a vrcholov. Riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič upozornil, že na trasách vo výške od 1700 metrov treba ešte stále rátať so snehom. "Je potrebné sa na to pripraviť, mať so sebou potrebnú výstroj, čakan, mačky aj paličky a teplejší odev. Nie je predpoklad, že sa ten sneh tak skoro roztopí, dokonca sú predpovede, že ho ešte cez víkend vo vyšších polohách pribudne," zdôraznil Biskupič.


Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok