Mimoriadna humanitárna pomoc. Japonsko poskytne Ukrajine milióny dolárov

ta3 ČTK
9.6.2023 10:11

Japonsko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške zhruba päť miliónov dolárov na riešenie následkov katastrofy, ktorú spôsobilo zničenie Kachovskej priehrady. Japonský premiér Fumio Kišida to povedal v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Mimoriadna humanitárna pomoc. Japonsko poskytne Ukrajine milióny dolárov
TASR/AP

"Mimoriadna humanitárna pomoc by mala byť rozdelená prostredníctvom medzinárodných organizácií," uviedol podľa agentúry Reuters tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno.

Kišida hovoril so Zelenským prvýkrát od 21. mája, kedy sa obaja politici stretli v Hirošime na summite veľkých ekonomík G7. Summitu sa mal ukrajinský prezident pôvodne zúčastniť prostredníctvom videa, nakoniec ale na schôdzku prišiel osobne. V prejave vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pokračovalo v podpore Ukrajiny, ktorá sa od februára 2022 bráni ruskej agresii. Kišida predtým v marci navštívil Ukrajinu.

Zo zničenia vodného diela, ktoré spôsobilo rozsiahle záplavy na dolnom toku Dnepra, sa Moskva a Kyjev obviňujú navzájom. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť. Agentúra AP vo štvrtok zverejnila zábery z dronov nad Kachovskou priehradou deň po zničení a uviedla, že nepodporujú ruskú verziu o ukrajinskom útoku zhora. AP tiež vo štvrtok uviedla, že pri záplavách spôsobených pretrhnutím hrádze Kachovskej priehrady zomrelo najmenej 14 ľudí. Tisíce ďalších prišli o domovy a desaťtisíce sú bez dodávok pitnej vody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok