Žilinka považuje Dědečkov trest za nízky. Dal pokyn na odvolanie

ta3/TASR
9.6.2023 09:32

Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje uložený trest 15 rokov väzenia pre vodiča Dušana Dědečka z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke Zochova za neprimerane nízky. Krajskému prokurátorovi v Bratislave vydal pokyn, aby proti štvrtkovému rozsudku Mestského súdu Bratislava I. podal odvolanie v neprospech obžalovaného pre nesprávnosť výroku o treste. Informovali o tom z Generálnej prokuratúry SR.

"Uložený trest odňatia slobody považujem za neprimerane nízky, dôsledne nezohľadňujúci spôsob spáchania činu, jeho následky a osobu páchateľa. V neposlednom rade nezabezpečuje ani generálnu prevenciu, výchovný vplyv, teda odradenie iných od páchania obdobných trestných činov," uviedol Žilinka.

Mestský súd Bratislava I rozhodol vo štvrtok o 15-ročnom nepodmienečnom treste odňatia slobody pre vodiča Dušana D. Rozhodnutie senátu o treste zatiaľ nie je právoplatné. Obžalovaný na hlavnom pojednávaní priznal vinu. Trest si má odpykať v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Dostal tiež desaťročný zákaz činnosti v podobe šoférovania motorových vozidiel a trojročný ochranný dohľad.

Dopravná nehoda v centre Bratislavy si 2. októbra 2022 vyžiadala päť mŕtvych a niekoľko zranených osôb. Dušan D. mal podľa obžaloby šoférovať v štádiu ťažkého stupňa opitosti. Jeho automobil dosiahol rýchlosť 143 kilometrov za hodinu. K stretu s prvou osobou malo prísť pri rýchlosti 107 kilometrov za hodinu. Na zastávke sa malo nachádzať približne 40 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok