Slovenský priemysel v apríli spomalil. Nadviazal na stagnáciu na prelome minulého a tohto roku

ta3/TASR
9.6.2023 09:23

Priemyselná produkcia SR v apríli medziročne poklesla o dve percentá. Priemysel tak nadviazal na stagnáciu na konci minulého a začiatku tohto roka. V dlhodobom porovnaní to bol najhorší aprílový výkon od roku 2016 s výnimkou roka 2020, kedy nástup pandémie úplne zastavil výrobu v niektorých odvetviach. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad SR.

Kľúčové odvetvie slovenskej ekonomiky v apríli 2023 vyprodukovalo hodnotu, ktorá bola len necelé 3 % nad priemerom výkonov v roku 2015. Porovnanie s priemerom roka 2015, tzv. bázický index, umožňuje objektívne porovnať výkon v dlhšom časovom období, upozornili štatistici.

Väčšina odvetví priemyselnej výroby v štvrtom mesiaci 2023 súperila s výraznými medziročnými poklesmi. Najvýznamnejší z hľadiska vplyvu na celkový výsledok priemyslu zaznamenala výroba z gumy a plastu, ktorá sa znížila o 9,4 %. "Nasledoval vplyv viac ako štvrtinového poklesu výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov, viac ako 15 % pokles vo výrobe drevených a papierových výrobkov a pokles o necelých 8 % vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov," priblížil ŠÚ SR.

Na druhej strane, vplyv zníženia výkonnosti 9 z 13 sledovaných odvetví z veľkej časti utlmil fakt, že tie najvýznamnejšie boli v pluse. Rast vo výrobe dopravných prostriedkov dosiahol v apríli 7,9 %, medziročné zvýšenie o viac ako 43 % zaznamenala výroba základných farmaceutických výrobkov a prípravkov. Mierne rasty tesne nad nulou boli tiež vo výrobe kovov a kovových konštrukcií a vo výrobe strojov. Medzimesačne, oproti marcu tohto roka, a po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia SR znížila o 1,2 %.

V súhrne za prvé štyri mesiace roka priemyselná produkcia podľa štatistikov medziročne klesla o 3,1 %. Najvýznamnejší pozitívny vplyv mal rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,4 %, ktorý s podporou miernejších rastov v ďalších štyroch odvetviach čiastočne kompenzoval poklesy väčšiny odvetví priemyslu. Z nich malo najväčší vplyv zníženie výroby z gumy a plastu o 9,1 % a výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 28,5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok