V Záporožskej oblasti zúria tvrdé boje. Podľa médií súvisia s očakávanou protiofenzívou

ta3 ČTK
9.6.2023 07:54

Pri Orichive v ukrajinskej Záporožskej oblasti druhú noc zúrili tvrdé boje medzi ukrajinskou armádou, ktorá sa v tejto oblasti snaží postúpiť, a ruskými inváznymi silami. Na svojich internetových stránkach o tom informuje britská BBC. Podľa niektorých západných médií sú zosilnené boje v tomto úseku frontu začiatkom aktívnej fázy dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

BBC vykonáva, že ukrajinské jednotky sa pri Orichive snažili postúpiť za podpory delostrelectva, tankov a dronov. Aj ruskí vojenskí blogeri informujú o tvrdých bojoch niekoľko desiatok kilometrov na juhozápad od Záporožia.

Ukrajinský generálny štáb sa vo svojom rannom prehľade situácie na bojisku obmedzil na vetu, že v Záporoží "nepriateľ zotrváva v defenzíve". Spomenul však aj päť vzdušných úderov ruských síl v oblasti a vymenoval celkom 13 obcí v regióne, na ktoré mierili ruské delostrelecké útoky.

Predstaviteľ Ruskom dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov vo štvrtok večer na Telegrame napísal, že "v danej chvíli znovu prepukli aktívne vojenské operácie medzi Orichivom a Tokmakom". Ruskí vojaci podľa neho "udržujú pozície v aktívnej obrane". Mesto Tokmak ležiace na juh od Orichova mnoho vojenských expertov považuje za kľúčový cieľ pre ukrajinskú armádu pri možnom postupe smerom k Azovskému moru.

Cieľom ukrajinskej ofenzívy, ktorej začiatok Kyjev doposiaľ nepotvrdil, je získať späť Ruskom okupované územia na juhu a východe Ukrajiny. Podľa niektorých expertov sa Ukrajinci pokúsia získať prístup k Azovskému moru, aby ruské invázne jednotky v tejto časti krajiny odrezali na dve oddelené zoskupenia. To by jednak oslabilo ich bojové schopnosti, jednak by Rusko stratilo pozemný prístup ku Krymskému polostrovu. Krym Rusko protiprávne zabralo v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok