300 detí zo sirotinca v Chartúme museli evakuovať. Počas bojov sa dostali do krížovej paľby

ta3 TASR
8.6.2023 21:02

Dojčatá i deti so špeciálnymi potrebami boli medzi tristo deťmi evakuovanými zo sirotinca v sudánskom hlavnom meste Chartúm, kde sa v nedeľu počas zúriacich bojov dostávali do krížovej paľby. Vo štvrtok o tom informoval Červený kríž, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

300 detí zo sirotinca v Chartúme museli evakuovať. Počas bojov sa dostali do krížovej paľby
TASR/AP Photo

"Zo sirotinca Maygoma v Chartúme bolo evakuovaných tristo detí a sedemdesiat opatrovateľov," uviedla hovorkyňa Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Alyona Synenková. Agentúre AFP povedala, že deti odviezli do bezpečia v meste Madaní dvesto kilometrov južne od Chartúmu, po žiadosti o pomoc od sudánskeho ministerstva pre sociálny rozvoj. Deti pri príchode odovzdali do starostlivosti zamestnancov ministerstva.

Evakuované deti boli vo veku jedného mesiaca až 15 rokov, uviedol v samostatnom vyhlásení šéf delegácie MVČK v Sudáne Jean-Christophe Sandoz. "V oblasti, kde zúri konflikt, zažili neuveriteľne ťažké chvíle. Celé týždne nemali správnu zdravotnú starostlivosť, ťažkú situáciu mali predovšetkým deti so špeciálnymi potrebami," napísal Sandoz. "Niektoré z evakuovaných detí trpia duševnými problémami, ktoré môže stresujúce konfliktné prostredie zhoršiť, ak v ňom žijú," dodal.

Ammar Ammar z Detského fondu OSN (UNICEF) pre AFP povedal, že pred evakuáciou "zomrelo v sirotinci na rôzne choroby mnoho detí". Presný počet nemohol poskytnúť, ale dodal, že úmrtia spôsobila "horúčka a dehydratácia", ako aj celková "podvýživa".

V Sudáne od polovice apríla prebiehajú boje medzi armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a Silami rýchlej podpory (RSF), ktorým velí Muhammad Hamdán Daklú. Ten bol predtým Burhánovým spojencom. Bojuje sa prevažne v metropole Chartúm a v jej okolí. Sirotinec Maygoma sa nachádza v centre tohto mesta, v jednej zo štvrtí najviac postihnutých bojmi.

Synenková povedala, že niektoré deti "boli veľmi slabé" a operácia ich odvozu do bezpečia si vyžadovala záruky od bojujúcich generálov, že prevoz bude pokojný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok