Námestovo bojuje o detskú pohotovosť. S plánom rezortu zdravotníctva nesúhlasia, spisujú petíciu

ta3
8.6.2023 19:52

Majú najvyššiu pôrodnosť na Slovensku, napriek tomu im chcú zobrať detskú pohotovosť. V Námestove sú ukrivdení najnovším plánom ministerstva zdravotníctva. Začali so spisovaním petície.

Detskú pohotovosť v Námestove minulý rok vyhľadali rodičia s takmer šesťtisíc deťmi. Prevádzkuje ju Oravská poliklinika a k dispozícii má jedenásť pediatrov.

Mária Šišková, riaditeľka Oravskej polikliniky v Námestove: "V tomto roku za päť mesiacov ten počet už je cez dvetisícštyristo detí. V okrese je cez osemnásťtisíc detí a ako som už hovorila je veľmi vyťažená táto pohotovosť."

Na ministerstve zdravotníctva však majú iný názor. Detské pohotovosti konsolidujú vraj tak, aby boli personálne udržateľné a dostupné. Námestovo tak má nahradiť Trstená a Dolný Kubín.

Na situáciu reagovali aj rodičia: "Nesúhlasím s tým, aby bola zatvorená pohotovostná služba detská. Do Dolného Kubína je ďaleko? Áno jasné. Aj do Trstenej je dosť ďaleko, keď sú detičky choré." "Teraz cez leto je to ešte ako tak a cez zimu, cez zimu je to do Kubína, my máme z Rabče my to máme do Kubína hodinu. My musíme hore cez Príslop jazdiť, to nie je len tak, že ako si niekto povie, že zrušiť."

Starosta obce Oravská Polhora Michal Strnál: "No a do Trstenej je tiež okolo 35 až 40 minút, keď to máme odstopované, čiže to sú pomerne veľké vzdialenosti a teda dlhý čas na to, aby sme sa dopravili na tú pohotovosť."

Po zverejnení návrhu ministerstva zdravotníctva sa preto na Hornej Orave okamžite rozbehla podpisová akcia. Do konca mesiaca chcú organizátori vyzbierať 50-tisíc podpisov. Ak to nebude stačiť, majú v zálohe aj ďalšie kroky. "Budú protestné akcie, nejaké nátlakové akcie určite nenecháme to len tak. Ja som veľmi rád, že Orava v týchto veciach sa vie spojiť, je súdržná," tvrdí organizátor petičnej akcie Igor Janckulík.

Ticho nebudú ani v Ružomberku, kde už minulý rok hrozilo zatvorenie pohotovosti. Tam to však spôsobil nedostatok lekárov. "Ja sa chcem spýtať ako sa budú bez problémov dostávať z takých okolitých obcí ako je Lúžna, Liptovské Revúce, Liptovská Osada do Liptovského Mikuláša alebo do Dolného Kubína," hovorí primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň.

"Rezort zdravotníctva bude o navrhovaných zmenách fungovania APS ešte diskutovať so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska, Lekárskym odborovým združením a Asociáciou štátnych nemocníc Slovenska," informuje Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Faktom však je, že takmer 50 percent pediatrov je v dôchodkovom veku. Snahou štátu je preto znížiť počet pohotovostí o tretinu do konca roka 2024.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok