Na dne toxickej skládky odkaliska Poša našli experti ťažké kovy a arzén. Starostovia sa boja o možné šírenie

ta3
8.6.2023 17:12

Odkalisko Poša odhalilo svoje tajomstvo. Experti na jeho dne našli iba minimum PCB látok. Našli však ťažké kovy a arzén. Starostov z okolia trápi, že toxickú skládku nemá kto sanovať a nebezpečné látky sa tak časom môžu začať šíriť do okolia.

Čo sa skrýva na dne odkaliska Poša? Túto otázku si kládli obyvatelia z jeho okolia dlhé roky. Prešovská župa investovala do odobratia vzoriek a ich analýzy 50-tisíc eur.

"Vo vzorkách boli zistené stopové koncentrácie PCB látok, avšak namerané hodnoty boli rádovo nižšie ako sanačný limit," tvrdí hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová. Starostu Nižného Hrušova to neprekvapuje. Vŕtalo sa totiž iba do hĺbky približne osem metrov.

Ján Fenčák, starosta obce Nižný Hrušov: "My sme od začiatku hovorili, že tie PCB budú hlbšie až niekde v hĺbke 14 až 16 metrov. Nakoľko oni sa tam dostávali v tých začiatkoch odkaliska čo je rok 1981-2."

V odobraných vzorkách sa našli aj ťažké kovy a arzén. V túto chvíľu nepredstavujú bezprostredné nebezpečenstvo.

Fenčák: "Ak by prišla silná prietrž mračien a do odkaliska by sa naplavilo väčšie množstvo dažďovej vody, tak by sa vlastne premiešali sedimenty a tie ťažké kovy by sa dostali cez vývar odkaliska priamo do Kyjovského potoka a Ondavy."

Podľa starostu je na ťahu štát. Mal by čo najskôr zabezpečiť odklonenie všetkých dažďových vôd, ktoré do odkaliska pritekajú a tiež filtráciu jeho výpustu. Odkalisko ktoré ešte donedávna nelegálne využívala čistiareň odpadových je nutné sanovať. Nie je však jasné, kto by to mal urobiť. Prešovský okresný úrad pred štyrmi rokmi určil povinnú osobu o neúspešne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok