Ukrajina podľa amerických médií odštartovala protiútok, Kyjev to nepotvrdil

TA3 ČTK
8.6.2023 16:38

Ukrajina začala dlhoočakávanú ofenzívu proti ruským inváznym silám, tvrdí americká televízia ABC News a denník The Washington Post s odvolaním sa na nemenované ukrajinské zdroje. Hovorca ukrajinského generálneho štábu ale uviedol, že také informácie nemá.

Predstaviteľ Ruskom dosadenej správy okupovanej časti záporožského regiónu Vladimir Rogov uviedol, že Ukrajinci v noci podnikli prvý veľký tankový útok na fronte v Záporožskej oblasti. Pod zničenou Kachovskou priehradou pokračuje evakuácia ľudí, pod vodou je podľa ukrajinských úradov asi 600 kilometrov štvorcových, čo je o niečo viac ako rozloha Prahy. Do zasiahnutej oblasti prišiel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tvrdia to dva zdroje

Dvaja ukrajinskí predstavitelia, vrátane zdroja blízkeho Zelenskému, ABC News potvrdili, že teraz sa odohráva aktívna fáza protiofenzívy. Podľa denníka The Washington Post ukrajinskí vojaci - vrátane špecializovaných útočných síl vyzbrojených západnými zbraňami a vycvičených v taktike NATO - v noci zintenzívnili údery na ruské pozície na juhovýchode krajiny.

Podľa Rogova zaútočili Ukrajinci pri meste Orichiv asi 60 kilometrov juhovýchodne od Záporožia. Išlo podľa neho o prvý taký veľký nočný útok ukrajinských síl na záporožskom fronte. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uviedla, že u Orichiva sa ruská armáda "aktívne bráni". Šéf ruského rezortu obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že sa Ukrajinci v Záporožskej oblasti pokúsili prelomiť ruskú obranu. Dodal, že Rusi útok odrazili.

Tvrdenie znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. O očakávanej ukrajinskej protiofenzíve, ktorej cieľom je získať späť Ruskom okupované ukrajinské územia na východe a juhu krajiny, sa hovorí už niekoľko dní.

Šéf ukrajinskej Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin informoval, že terčom ruského ostreľovania sa stalo mesto Cherson a priľahlé pobrežné oblasti. Záchranári pritom v týchto miestach pomáhajú ľuďom, ktorých domovy zaplavila voda po utorkovom zničení hrádze Kachovskej priehrady. Pri náletoch najmenej deväť ľudí utrpelo zranenie, uviedlo ministerstvo vnútra v Kyjeve. 

Ľudia sú vyčerpaní

Denník Ukrajinska pravda napísal, že ľudia v záplavovej zóne sú vyčerpaní, ale sú zásobovaní všetkým potrebným. Podľa Červeného kríža veľké riziko pre civilistov predstavujú aj míny, ktoré voda vyplavila a teraz ich unáša ďalej. "V minulosti sme vedeli, kde sa nebezpečenstvo nachádza, teraz to nevieme," uviedol Erik Tollefsen z Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Aj Moskva obvinila ukrajinské jednotky z ostreľovania, konkrétne záchranárov v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti. Šesťdesiatosem percent zo zatopenej oblasti je na Ruskom obsadenom ľavom brehu rieky Dneper. 

Z mesta Nova Kachovka okupačné úrady hlásia päť mŕtvych. Ukrajinský prezident Zelenskyj v Chersonskej oblasti navštívil miesto, kde sa odohráva evakuácia. Povedal, že je potrebné spočítať škody, poskytnúť peniaze na odškodnenie obyvateľov postihnutých katastrofou a vytvoriť program na kompenzáciu strát alebo premiestnenie podnikov v rámci regiónu.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva informovalo, že Ukrajina by mohla kvôli zničeniu Kachovskej priehrady prísť o niekoľko miliónov ton úrody. Upozornilo, že nejde len o straty v zaplavených oblastiach, ale aj o to, že rozsiahle územia teraz stratili zavlažovanie. Až 500-tisíc hektárov pôdy sa kvôli tomu môže premeniť na "púšť".

Ruský prezident Vladimir Putin sa nechystá navštíviť obce, ktoré sa stretávajú s následkami katastrofy, z ktorej sa vzájomne obviňujú Kyjev aj Moskva. "Nie, momentálne sa to neplánuje," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Putin sa vlani na jeseň rozhodol anektovať okrem iného Rusmi obsadenú časť Chersonskej oblasti, teraz ide podľa Moskvy o súčasť Ruskej federácie. Zábor tohto regiónu ani ďalších ukrajinských území medzinárodné spoločenstvo neuznáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok