Vo veku 93 rokov zomrel známy americký evanjelický kazateľ a politik Robertson

TA3 ČTK
8.6.2023 15:07

Vo veku 93 rokov zomrel americký evanjelický televízny kazateľ, konzervatívny politik a podnikateľ v médiách Pat Robertson. Podľa agentúry Reuters to uviedla spoločnosť Christian Broadcasting Network, ktorú Robertson založil v roku 1960. Robertson sa okrem iného preslávil radom kontroverzných výrokov.

Vo veku 93 rokov zomrel známy americký evanjelický kazateľ a politik Robertson
TASR/AP

Spoločnosť uviedla, že Robertson zomrel vo svojom dome vo Virginia Beach vo štvrtok ráno. Označila ho za moderátora a vychovávateľa, ktorý sa angažoval v humanitárnej oblasti.

Robertson bol tiež popredným predstaviteľom konzervatívnych evanjelikov a v roku 1988 sa uchádzal o republikánsku nomináciu na prezidenta.

Vo svojich televíznych programoch Robertson často komentoval americkú i medzinárodnú politiku a predniesol množstvo kontroverzných výrokov. V roku 2006 sa napríklad ospravedlnil bývalému izraelskému premiérovi Arielovi Šaronovi a jeho rodine za to, že označil za boží trest Šaronovu vážnu chorobu. 

Rok predtým vyzval na zavraždenie vtedajšieho venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Ostro sa tiež vyjadroval proti potratom či na adresu LGBT+ ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok