Rusko obvinilo Ukrajinu z klamstiev o Kryme a lete MH17. Moskva tiež poprela diskrimináciu obyvateľov polostrova

ta3 ČTK
8.6.2023 14:41

Rusko na medzinárodnom súdnom dvore OSN v Haagu (ICJ) odmietlo ukrajinské obvinenia, že na východe Ukrajiny podporovalo proruských separatistov vinených okrem iného zo zostrelenia letu MH17 v lete roku 2014. Poprelo tiež, že diskriminuje etnických Tatárov a Ukrajincov na Kryme, obvinilo Kyjev z "nehoráznych klamstiev", informovala agentúra Reuters.

Rusko obvinilo Ukrajinu z klamstiev o Kryme a lete MH17. Moskva tiež poprela diskrimináciu obyvateľov polostrova
TASR/AP

"Ukrajina sa neustále obracia k nehoráznym klamstvám a falošným obvineniam vznášaným proti Ruskej federácii," vyhlásil ruský veľvyslanec v Holandsku Alexander Šulgin počas druhého dňa vypočutia na ICJ. "Nič nemôže byť vzdialenejšej pravde," dodal.

Proces súvisí s udalosťami, ktoré sa odohrali osem rokov pred rozsiahlejšou inváziou ruských síl na Ukrajinu. Žaloba Kyjeva reaguje na anexiu Krymu a vyzbrojovanie proruských skupín na východe Ukrajiny, uvádza agentúra AP. Ukrajinci požadujú, aby ICJ Moskve nariadil zaplatiť reparácie za útoky v regióne vrátane zostrelenia MH17, za ktoré holandský súd pripísal zodpovednosť separatistom.

V novembri minulého roka holandský súd v neprítomnosti odsúdil dvoch Rusov a jedného ukrajinského separatistu za ich úlohu v zostrelení letu a uložil im doživotný trest odňatia slobody. Konštatoval tiež, že Rusko malo nad separatistickými silami "celkovú kontrolu". Moskva označila rozhodnutie holandského súdu za "škandalózne".

Počas prvého vypočutia ukrajinskí predstavitelia v utorok označili Rusko za teroristický štát a uviedli, že Moskva financovala "kampaň zastrašovania a teroru" na východe Ukrajiny. Uviedli tiež, že sa snažia vymazať kultúru etnických Tatárov a Ukrajincov na Kryme. Rusko popiera systematické porušovanie ľudských práv na ukrajinskom území, ktoré okupuje. Obe strany dostanú budúci týždeň možnosť prezentovať dôkazy panelu 16 sudcov. Očakáva sa, že ICJ, ktorého rozhodnutia sú záväzné, ale nemajú žiadny mechanizmus vymáhania, rozhodne o celom prípade do konca tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok