Rybám sa v oceánoch dýcha čoraz ťažšie. Morský život čaká neistá budúcnosť

ta3/NF
10.6.2023 00:00

Globálne otepľovanie nielenže zvyšuje teplotu oceánov, ale dochádza kvôli nemu aj k poklesu kyslíka vo vode. Morský život čaká neistá budúcnosť.

Rybám sa v oceánoch dýcha čoraz ťažšie. Morský život čaká neistá budúcnosť
Profimedia

Silné skleníkové plyny

Vedecká skupina Global Ocean Oxygen Network založená v rámci dekády Organizácie Spojených národov pre oceánske vedy pre trvalo udržateľný rozvoj 2021 – 2030 – uvádza, že od 60. rokov 20. storočia sa plocha vody s nízkym obsahom kyslíka v otvorenom oceáne zväčšila o 4,14 milióna štvorcových km. Je to územie o niečo väčšie ako polovica veľkosti štátu Kanada. Štúdia z roku 2021 uvádza, že do roku 2080 zaznamená viac ako 70 % všetkých oceánov odkysličenie.

V roku 2018 stovky výskumníkov, ktorí sa zaoberali stratou kyslíka, podpísali Kielskú deklaráciu, aby naliehavo vyzvali na zvýšenie povedomia o tomto probléme spolu s prácou na obmedzení znečistenia a otepľovania. Výskumníci sú teraz uprostred vytvárania globálnej oceánskej kyslíkovej databázy a atlasu (GO2DAT) na konsolidáciu a zmapovanie všetkých údajov.

Biogeochemik z Massachusetts Institute of Technology (MIT) Andrew Babbin, ktorý je v riadiacom výbore pre GO2DAT, v roku 2021 zmapoval obrovské oblasti s extrémne nízkym obsahom kyslíka v Pacifiku.

"Určite je to znepokojujúce," povedal Babbin, ktorý dúfa, že zopakuje mapovacie cvičenie približne o desaťročie, aby zistil, ako sa situácia mení. Poznamenal, že problémom je, že životné podmienky s nízkym obsahom kyslíka majú tendenciu hostiť triedu anoxických baktérií, ktoré produkujú metán alebo oxid dusný - silné skleníkové plyny.

Vo všeobecnosti, čím je telo ryby teplejšie, tým má výkonnejší metabolizmus a potrebuje viac kyslíka. Napríklad, pstruh potrebuje päť až šesťkrát viac rozpusteného kyslíka, keď má voda príjemných 24 °C, ako keď má len 5 °C. Ako sa vody otepľujú a znižuje sa obsah kyslíka, mnoho morských tvorov tým čelí ťažkej situácii. "Ryby vyžadujú veľa kyslíka, najmä tie veľké, ktoré radi konzujeme," uvieodl Babbin.

Práve teraz je v trópoch asi 6 miligramov kyslíka na liter morskej vody a na chladnejších póloch 11 miligramov na liter. Ak hladiny klesnú pod 2 miligramy na liter (zníženie o 60 % až 80 %), ako sa to často stáva na niektorých miestach, voda je oficiálne hypoxická – obsahuje príliš nízky obsah kyslíka na to, aby v nej prežili mnohé druhy. Ryby už vynakladajú desaťkrát viac energie na dýchanie ako ľudia, poznamenal Pauly, pretože musia odčerpať nekvalitný kyslík z vody s vysokou viskozitou.

Nízke hladiny kyslíka ovplyvňujú takmer všetko, vrátane rastu rýb, reprodukcie, úrovne aktivity a úplného prežitia. Množstvo genetických a metabolických zmien môže pomôcť rybám šetriť energiu, ale len v rámci limitov. Vo všeobecnosti sú väčšie ryby viac postihnuté jednoducho preto, že ich pomer objemu tela k žiabrám je väčší, čo sťažuje zásobovanie ich buniek kyslíkom. Nadmerný rybolov už mal za následok zníženie počtu veľkých rýb v oceáne. Zdá sa, že deoxygenácia tento efekt ešte zhorší, povedal Verberk.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok