Pápež František sa podrobil operácii. Po zákroku sa cíti dobre a vtipkuje, uviedol Vatikán

ta3 ČTK
8.6.2023 13:05

Pápež František sa po prvej noci strávenej v rímskej nemocnici, kde sa podrobil operácii brušnej dutiny, cíti dobre a vtipkuje. Podľa lekárov by sa hlava katolíckej cirkvi mohla zotaviť niekoľko dní, uviedol server Vatican News.

Pápež František sa podrobil operácii. Po zákroku sa cíti dobre a vtipkuje, uviedol Vatikán
TASR/AP

"Svätý otec sa cíti dobre, je hore a už so mnou vtipkoval," povedal chirurg Sergio Alfieri, ktorý pápeža v stredu popoludní operoval v rímskej nemocnici Gemelli.

Šesťosemdesiatročný František sa podrobil trojhodinovej operácii prietrže. Podľa lekárov bol zákrok natoľko úspešný, že by po zotavení nemal byť nijako obmedzený pri cestách a ďalších aktivitách. Podľa Alfieriho nešlo o urgentný zákrok, dobu rekonvalescencie odhadol na sedem dní.

V oficiálnom vyhlásení vo štvrtok okolo poludnia Vatikán povedal, že pápežov zdravotný stav je celkovo dobrý a že dobre dopadli aj pooperačné vyšetrenia. Pápež je hore a dýcha bez vonkajšej pomoci, celý dnešný deň bude venovať odpočinku, uviedol podľa agentúry ANSA vatikánsky hovorca Matteo Bruni.

Vatikán predtým uviedol, že z preventívnych dôvodov boli zrušené všetky pápežove súkromné a generálne audiencie až do 18. júna. Alfieri podľa agentúry Reuters nevidí dôvod, aby František musel meniť svoj neskorší program – za predpokladu, že nenastanú žiadne pooperačné komplikácie. Začiatkom augusta má pápež v pláne navštíviť Portugalsko a koncom toho istého mesiaca aj Mongolsko.

"Pápež je informovaný o odkazoch blízkosti a náklonnosti, ktoré dorazili v posledných hodinách, vyjadruje vďačnosť a zároveň prosí, aby sa zaň ľudia naďalej modlili," uviedol Bruni. Pápež František pred dvoma rokmi podstúpil plánovanú operáciu, pri ktorej mu lekári odobrali časť hrubého čreva. Má tiež už dlho problémy s kolenom, kvôli čomu sa často pohybuje na invalidnom vozíku. Koncom marca strávil niekoľko dní v nemocnici so zápalom priedušiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok