Do zahraničia minulý rok cestovalo viac ľudí. Stále sa však nedosahujú čísla spred pandémie

ta3 TASR
8.6.2023 09:34

Služby slovenských cestovných kancelárií a cestovných agentúr v roku 2022 využilo takmer 670-tisíc osôb. Cestovné kancelárie si síce medziročne polepšili a mali trojnásobne viac klientov, ale napriek tomu to bolo len 60 percent z hodnôt dosiahnutých v poslednom roku pred pandémiou, teda v roku 2019. Tesne pred príchodom pandémie organizovane cestovalo takmer 1,1 milióna osôb. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

XY
TASR/AP (ilu)

Pokračuje trend z minulých rokov. Až 70 % klientov (450-tisíc osôb) cestovalo v rámci tzv. pasívneho cestovného ruchu, teda organizovane do zahraničia. Počet klientov sa síce medziročne viac ako strojnásobil, cestovným kanceláriám a agentúram však stále chýbala tretina dovolenkárov oproti hodnotám spred pandémie, kedy za hranice SR organizovane vycestovalo až 692-tisíc klientov.

Najviac osôb v roku 2022 vycestovalo organizovane do obľúbených destinácií ako Turecko, Grécko, Chorvátsko, Česká republika, Egypt, Taliansko, Cyprus a Bulharsko, čo predstavuje vyše 70 % všetkých organizovaných vycestovaní zo Slovenskej republiky. Z týchto krajín len Česká republika, Egypt a Cyprus zaznamenal rast klientov oproti obdobiu pred pandémiou.

Vysoký rast v roku 2022 zaznamenali exotickejšie destinácie ako Maldivy, Egypt, Tunisko, Spojené arabské emiráty, Omán a Jordánsko. Najvýraznejšie zlepšenie postavenia v rebríčku malo Jordánsko.

Záujem zahraničných návštevníkov o SR prostredníctvom slovenských cestovných kancelárií (aktívny cestovný ruch) medziročne stúpol na štvornásobok, ale CK evidovali stále len 121-tisíc klientov, čo bola len tretina z hodnôt v roku 2019. Zahraniční návštevníci preferovali jednodňové výlety bez prenocovania, tie tvorili 85 % všetkých pricestovaní. Najviac osôb pricestovalo na Slovensko z Rakúska, Spojených štátov amerických a Francúzska. Tieto tri krajiny predstavovali vyše 60 % všetkých pricestovaných osôb.

Domáci hostia cestujú po Slovensku najčastejšie mimo organizovaných zájazdov CK. Napriek tomu rástol aj počet klientov organizovaného cestovného ruchu v domácom cestovnom ruchu, oproti minulému roku až o polovicu, na 81-tisíc osôb. 

Domáci hostia cestujúci organizovane dokonca prekonali hodnoty predpandemického roku 2019 o 10 %, a to vďaka nárastu predaja domácich organizovaných dovoleniek v Žilinskom, Prešovskom a Bratislavskom kraji. Najvyšší, dvojnásobný nárast domácich hostí oproti roku 2019 dosiahli cestovné kancelárie a agentúry so sídlom v Žilinskom kraji.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok