Európska komisia začala s Poľskom konanie. Predmetom je zákon o posudzovaní ruského vplyvu

ta3/čtk
7.6.2023 13:23

Európska komisia začala s Poľskom konanie kvôli novému zákonu, ktorý zriaďuje komisiu posudzujúcu ruský vplyv v krajine. Po dnešnom zasadnutí kolégia komisárov to povedal podpredseda exekutívy Únie Valdis Dombrovskis. Komisia podľa neho odošle do Varšavy list požadujúci bližšie vysvetlenie možných dopadov normy. Brusel má obavy z oslabenia demokratických princípov v krajine. Zákon, by podľa kritikov mohol bez súdu zabrániť politickým oponentom vládnucej strany vo výkone verejných úradov.

Európska únia
Facebook/GLOBSEC

Jeden z členov poľskej vlády zareagoval na krok Bruselu vyhlásením, že cieľom zákona je preskúmať a obmedziť ruské vplyvy v Poľsku av Európe a že Varšava na pochyby Bruselu odpovie argumenty.

Poľský prezident Andrzej Duda po kritike normy zo strany Európskej únie a Spojených štátov minulý piatok oznámil, že zákon navrhuje zmeniť. Predtým ho síce podpísal, zároveň ale oznámil, že ich pošle na posúdenie ústavnému súdu. Podľa Dudy by v komisii nemali zasadať poslanci, ale odborníci.

Ľuďom, u ktorých dôjde k záveru, že konali pod ruským vplyvom, by nový orgán mal mať právomoc na desať rokov zabrániť v získaní bezpečnostnej previerky alebo zakázať prácu v pozíciách so zodpovednosťou za verejné prostriedky. Tým by ich komisia prakticky diskvalifikovala z verejných funkcií. Poľská opozícia sa obáva možné snahy ovplyvniť jesenné parlamentné voľby.

Európska komisia dohliada na dodržiavanie únijných zmlúv, v ktorých sú zakotvené aj demokratické princípy. Varšava by podľa obvyklých pravidiel mala dostať dva mesiace na reakciu. Ak jej odpoveď Brusel neuspokojí, môže konanie pokračovať a skončiť až podaním žaloby na úniový súd.

"Náš cieľ je jasný: preskúmať a obmedziť ruské vplyvy v Poľsku av Európe. Sme presvedčení, že (tento cieľ) by mal spájať všetky demokratické štáty a inštitúcie. Pokojne odovzdáme právne a faktické argumenty v tejto veci potom, čo sa zoznámime s pochybnosťami Európskej komisie," napísal poľský minister pre záležitosti EÚ Szymon Szynkowski. Podľa poľských médií by EK mala Varšavu oficiálne vyrozumieť vo štvrtok 8. júna. 

Opozičná poslankyňa Izabela Leszczynová sa ironicky opýtala, či minister bude pri obhajobe "banditskej komisie" namierenej podľa nej proti opozičnému vodcovi Donaldovi Tuskovi, rovnako efektívne ako svoje pri snahe uvoľniť stále zablokované peniaze z únijného fondu obnovy pre Poľsko.

Námestník ministra spravodlivosti Sebastian Kaleta obvinil poľskú opozíciu z donášania do Bruselu a na sociálnych sieťach sa pýtal, či by opoziční politici aspoň raz nemohli do Bruselu odkázať, aby sa nevmiešaval do poľských záležitostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok