Nové voľby na severe Kosova? Kosovská prezidentka je otvorená tejto možnosti

ta3 čtk
7.6.2023 12:46

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová povedala agentúre Reuters, že je otvorená možnosti usporiadať nové voľby v prevažne srbských okresoch na severe krajiny. Predpokladom podľa nej je, že tento krok podporí formou petície aspoň 20 percent miestnych obyvateľov. Na opakovanie hlasovania vyzýva Prištinu medzinárodné spoločenstvo.

Nové voľby na severe Kosova? Kosovská prezidentka je otvorená tejto možnosti
TASR/AP

V severnom Kosove v minulých dňoch prepukli násilné protesty v súvislosti s nástupom štyroch starostov - etnických Albáncov - do radníc. Starostovia boli zvolení v aprílových voľbách, ktoré miestni Srbi bojkotovali.

Starostovov zvolili v aprílových voľbách, ktoré miestni Srbi bojkotovali. Miestna polícia sa snažila ich nástup do úradov umožniť, čo vyvolalo strety s demonštrantami. Zranenia utrpeli tri desiatky členov medzinárodných jednotiek KFOR a asi 50 protestujúcich Srbov.

Petícia je podľa Osmaniovej "najdemokratickejší spôsob", ako v priebehu niekoľkých mesiacov dospieť k opakovaniu volieb. "Myslím, že by sme tak zaistili účasť Srbov, pretože žiadosť by vzišla od nich, od občanov," povedala prezidentka agentúre Reuters.

Je značne neisté, či sa Srbi zo severu Kosova budú chcieť za tejto situácie plebiscitu zúčastniť. Ich zástupcovia vlani v novembri opustili svoje miesta v kosovských inštitúciách a s podporou vlády v Belehrade svoj návrat podmieňujú okrem iného tým, že Kosovo poskytne väčšinovo srbským okresom určitý stupeň samosprávy. To však vláda kosovského premiéra Albina Kurtiho napriek naliehaniu svojich západných spojencov doteraz odmieta.

K čo najrýchlejšiemu konaniu nových volieb vyzvali kosovských a srbských predstaviteľov Francúzska a Nemecko minulý týždeň po summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Kišiňove. Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz sa na okraj summitu stretli Osmaniovou a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom.

Otvorenosť k novým voľbám deklarovala v utorok pri návšteve Prahy aj kosovská ministerka zahraničia Donika Gërvallová-Schwarzová. Podľa nej by sa malo Srbsko zaviazať, že srbským voličom na území Kosova nebude hroziť násilie, ak sa hlasovania zúčastnia.

Belehrad stratil kontrolu nad Kosovom v roku 1999, keď nálety NATO ukončili ozbrojený konflikt v regióne a prinútili k stiahnutiu srbskej ozbrojenej sily. V roku 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislosť na Srbsku, ktoré ho ale ďalej považuje za súčasť svojho územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok