Metóda 80:20 je hitom medzi diétami: Nič si nemusíte odopierať, aj tak chudnete

TA3/zm
23.6.2023 08:00

Znie to ako ženský sen. Dopriať si obľúbené neresti ako je čokoláda, smotanové krémy, syry či pečivo a cestoviny, no pritom chudnúť. Vďaka metóde 80:20 sa tento sen môže splniť aj vám.

Metóda 80:20 je hitom medzi diétami: Nič si nemusíte odopierať, aj tak chudnete
Freepik

Nejde o žiadnu novinku, no princíp stravovania 80:20 sa opäť stáva hitom medzi diétami, pretože je pomerne jednoduchý a efektívny. V čom spočíva?

Rovnováha

Ak sa zaujímate o vyvážené stravovanie, iste viete, že si človek musí dopriať aj to, na čo má chuť. Známy je v tomto prípade pojem „cheat day“, kedy sa nemusíte držať žiadnych pravidiel a zdravej stravy. Princíp 80:20 je niečo veľmi podobné.

Metóda chudnutia funguje tak, že 80 % každodennej stravy tvoria nutrične vyvážené a zdravé jedlá. Zvyšných 20 % nemusíte riešiť a môžete si dať skrátka to, na čo máte chuť, aj keby to bola kalorická bomba.

80 percent

V hlavnej kategórii, ktorá by mala tvoriť 80 % denného kalorického príjmu, by ste mali mať zastúpené bielkoviny, zdravé tuky a sacharidy a, samozrejme, vlákninu. Nejde však len o správny pomer, ale tak trochu aj načasovanie. Rozhodne by ste zvyšných 20 %, nazvime to nezdravých jedál, nemali konzumovať večer pred spaním. No ak sa rozhodnete pre koláčik na raňajky a ostatné porcie jedla za deň budú nutrične vyvážené, je to rovnako v poriadku, ako zmrzlina namiesto olovrantu.

Iná metóda

Pre niekoho je počítanie kalórii počas dňa náročné, preto existuje metóda 80:20 aj v inom ponímaní. Keď si predstavíte 10 dní, z nich len 2 by mohli byť tie, kedy sa v strave neobmedzuje, ale zvyšných 8 by ste mali jesť ukážkovo. Ak je to pre vás jednoduchšie, odborníci tvrdia, že vo výsledku nie je zásadný rozdiel. Podstatný je stále pomer a 80 % správnej a vyváženej stravy.   

Pitný režim

Nezabúdajte na to, že kalórie sa okrem stravy nachádzajú aj v nápojoch. Bublinkové nápoje, sladené limonády, niekedy aj ovocné šťavy, no najmä alkohol. To všetko sú kalórie, pre ktoré je napríklad metóda rozdelenia dní na 8 verzus 2 oveľa jednoduchšia.

Témy: dieťa chudnutie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok