Do partnerovho mobilu pozerá každá tretia žena: Ak to urobíte, nedôvera vo vzťahu narastie

TA3/zm
21.6.2023 16:00

Občas každý z nás zažije situáciu, kedy sa mu nepozdáva, že partner zostáva dlhšie v práci, ide na drink s kamarátmi alebo, hoci sedí vedľa vás, pozerá do telefónu akosi pričasto. Tieto a podobné situácie vyvolávajú zvedavosť, ktorú dnes každá tretia žena rieši tým, že prehľadá svojej polovičke tajne mobil.

Do partnerovho mobilu pozerá každá tretia žena: Ak to urobíte, nedôvera vo vzťahu narastie
Freepik

Podľa najnovších výskumov je tajné prehľadávanie partnerovho mobilu dnes rozšírené oveľa viac než by sme predpokladali. Odborníci však varujú, že takýto krok ešte viac prehĺbi nedôveru medzi dvojicou.

Forma špehovania

Podľa výskumu americkej kybernetickej spoločnosti hovoria čísla jasne. 78 % ľudí nedovolí svojmu partnerovi, aby sa mu len tak hrabal v telefóne. No 37 % túto dohodu aspoň raz počas trvania vzťahu poruší. Odborníci hovoria o novom trende narušenia súkromia, ktorý sa, podobne ako mnohé iné veci, dnes deje najmä vo virtuálnej forme. Samozrejme, dané čísla nerozdeľujú ľudí podľa pohlavia, hoci je pravda, že k tajnej kontrole telefónu majú skôr ženy.

Rôzne dôvody

Prieskum zisťoval aj dôvody, prečo sa ľudia uchýlia k niečomu takému, ako je špehovanie cez mobil. 27 % respondentov to vraj urobilo len zo zvedavosti, bez väčšieho podozrenia. 9 % si lustrovaním partnerovho mobilu overuje, kde sa jeho polovička nachádza alebo nachádzala, teda či neklame o tom, s kým a kde sa stýka. 2 % opýtaných dokonca priznali, že tajne partnerovi do mobilu dali sledovaciu aplikáciu.  

Dôvera a komunikácia

V kontexte dát, ktoré uviedla vo svojom prieskume americká spoločnosť, sa k novodobému trendu vyjadrilo aj niekoľko psychológov či sexuológov spoza veľkej mláky. Podľa párového terapeuta Kurta Smitha je tajné prehľadávanie partnerovho mobilu signálom, že vo vzťahu nefunguje komunikácia. Pretože ak by fungovala, mohli by ste sa čokoľvek opýtať a nemuseli hľadať odpoveď v telefóne. No druhým a nadväzným problémom je dôvera. Alebo skôr nedôvera. Možno sa aj opýtate, len svojej polovičke neveríte, že vám odpovedá pravdivo, a tak si situáciu radšej chcete overiť v správach v mobile.

Cyklenie problému

Terapeut Kurt Smith svojim klientom vysvetľuje, aký negatívny dopad môže mať prehľadávanie telefónu bez vedomia partnera: „Spôsobuje to len ďalšie problémy, keďže podnecujete vznik tajomstva. Na základe toho priznávate a prehlbujete nedôveru voči partnerovi, navyše podporujete mlčanlivosť vo vzťahu.“   

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok