Proukrajinskí partizáni tvrdia, že obsadili ruskú obec Novaja Tavolžanka

TA3 TASR
6.6.2023 07:27

Skupina proukrajinských bojovníkov známa ako Ruský dobrovoľnícky zbor (RDK) v pondelok zverejnila videá s tvrdením, že obsadila obec Novaja Tavolžanka v ruskej Belgorodskej oblasti pri hranici s Ukrajinou.

Proukrajinskí partizáni tvrdia, že obsadili ruskú obec Novaja Tavolžanka
TASR/AP

Skupina uviedla, že ruské úrady obec opustili a nechali ju v rukách RDK. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News. Pohraničná oblasť v Rusku je v posledných týždňoch terčom množstva útokov, z ktorých Moskva obviňuje Ukrajinu. Kyjev popiera, že stojí za útokmi, ale k zodpovednosti za ne sa hlásia dve ruské protikremeľské skupiny - Légia Sloboda Rusku (LSR) a Ruský dobrovoľnícky zbor.

Na videu zverejnenom v pondelok skupinou RDK vidieť najmenej štyroch bojovníkov na ceste neďaleko južného okraja obce Novaja Tavolžanka, približne 1,5 kilometra od ukrajinskej Charkovskej oblasti. Dvaja proukrajinskí bojovníci pozerajú do kamery: jeden drží modrú vlajku RDK a ďalší tvrdí, že v obci zostala už len ich skupina.

"Keďže guvernér (Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov) nemá toto územie pod kontrolou, budeme sa rozprávať s jeho šéfmi, ktorí sú v Moskve," dodali muži. Ďalšie video zachytáva vojaka, ako sa pohybuje po pustej ulici.

Portál Sky News pripomenul, že nemôže videá nezávisle overiť. Tieto správy prišli deň po tom, čo sa veliteľ RDK Denis Nikitin objavil vo videu a predniesol spoločné vyhlásenie RDK a Légie Sloboda Rusku. Obe partizánskej skupiny v ňom ruskému gubernátorovi Gladkovovi navrhli rozhovory a prípadne odovzdanie dvoch zajatých ruských vojakov, ale Gladkov ich ponuku odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok