Moskva bez dôkazov tvrdí, že Ukrajina pri útokoch na juhu Doneckej oblasti prišla o 1500 mužov

TA3 ČTK
6.6.2023 06:35

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Ukrajina pri útokoch na juh Doneckej oblasti prišla o 1500 mužov a 140 tankov a ďalších bojových vozidiel. Napísala to ruskojazyčná verzia BBC, podľa ktorej sa to však nedá overiť a iné zdroje o tom neinformujú. Kyjev v pondelok varoval pred psychologickými operáciami nepriateľa a uviedol, že očakávanú rozsiahlu protiofenzívu ešte nezačal.

ukrajina
TASR/AP

"Celkové straty ukrajinských jednotiek na juhodoneckom smere predstavovali viac ako 1500 ukrajinských vojakov, 28 tankov, vrátane ôsmich leopardov vyrobených Nemeckom," citovala BBC ruské ministerstvo, podľa ktorého Ukrajina prišli tiež o tri obrnené vozidlá AMX-10 francúzskej výroby.

Ako však podotýka BBC, iné zdroje, a to vrátane ruských vojnových propagandistov, o ničom takom neinformujú. Vo verejnom priestore sa podľa nej v pondelok neobjavili ani žiadne jasné a presvedčivé dôkazy o zničení alebo poškodení tankov Leopard či západných obrnených vozidiel. Televízia CNN zase poznamenala, že Moskva svoje tvrdenia o ukrajinských stratách opakovane nadsadzuje.

O začatí očakávanej ukrajinskej protiofenzívy a odrazení jej prvej vlny ruské ministerstvo obrany informovalo už v noci na pondelok. Kyjev to poprel a uviedol, že sa Moskva svojimi tvrdeniami snaží odviesť pozornosť od bojov v oblasti východoukrajinského Bachmutu, kde podľa neho ruské sily zaznamenávajú neúspechy. Tvrdenie Ruska, ani Ukrajiny, ktorá už viac ako 15 mesiacov čelí ruskej agresii, nie je možné nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok