Dzurinda: To, čo Fico nazýva mierom, je v skutočnosti porážka Ukrajiny

ta3 TASR
5.6.2023 16:06

Mimoparlamentná strana Modrí, Most-Híd považuje politiku predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica za bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko. Poukázala na Ficovu kritiku Severoatlantickej aliancie a vojenskej pomoci Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrení Mikuláša Dzurindu, Lászlóa Sólymosa a Ľuboša Schwarzbachera na tlačovej konferencii.

Dzurinda: To, čo Fico nazýva mierom, je v skutočnosti porážka Ukrajiny
TASR/Jaroslav Novák

Fico sa podľa Dzurindu správa v rozpore s bezpečnostnými záujmami štátu, ktorého bol premiérom. Zdôraznil, že NATO je jedinou zárukou bezpečnosti SR. "To, čo Fico nazýva mierom, je v skutočnosti porážka Ukrajiny," podotkol Dzurinda.

Sólymos kritizoval otváranie tém, ktoré zbytočne rozdeľujú spoločnosť. Poukázal na populistickú politiku zneužívajúcu pandémiu nového koronavírusu a v súčasnosti aj vojnu na Ukrajine. "Šírením dezinformácií môžu docieliť to, že sa Slovensko odkloní od aktuálneho zahraničnopolitického smerovania a vedome vytvárajú napätie a nenávisť v spoločnosti," zdôraznil Sólymos.

Na Ficove vyjadrenia reagoval aj predseda strany Občianski demokrati Slovenska Pavel Macko. Tvrdil, že Fico chce pomocou šírenia dezinformácií spochybniť demokratické voľby a podkopať demokraciu. Minulotýždňové tlačové konferencie Smeru-SD boli podľa neho plné krivých obvinení a výmyslov.

"Je to až neuveriteľné, ako sa Robert Fico a strana Smer snaží vystrašiť občanov Slovenska s cieľom vyvolávať nenávisť voči predstaviteľom štátu a tretiemu sektoru," uviedol Macko. Zdôraznil, že dezinformácie predstavujú nebezpečenstvo pre spoločnosť a ľudia pre ne odmietajú elementárne hygienicko-bezpečnostné opatrenia, strácajú dôveru vo verejné inštitúcie alebo demokratický systém.

Smer-SD cez víkend hovoril okrem iného o mediálnej kampani, ktorú má na Slovensku organizovať NATO a jej cieľom je podľa Fica zvýšenie počtu Slovákov, ktorí podporujú NATO a vojenskú pomoc Ukrajine. Vojenská pomoc Ukrajine podľa šéfa Smeru-SD spôsobuje ďalšie nešťastie a treba pristúpiť k mierovým rokovaniam. Zároveň však podotkol, že Smer-SD rešpektuje členstvo SR v NATO i EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok