Matku odsúdili za vraždu štyroch detí. Po 20 rokoch zistili, že išlo o omyl

ta3 čtk
5.6.2023 15:52

Austrálčanka Kathleen Megan Folbiggová, ktorá si odpykala 20 rokov väzenia za vraždy či zabitie svojich štyroch detí, bola v pondelok omilostnená a prepustená na slobodu. Preskúmanie rozsudku ukázalo, že vzhľadom na vrodené chyby niektorých z detí existujú dôvodné pochybnosti ohľadom príčiny ich úmrtia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Matku odsúdili za vraždu štyroch detí. Po 20 rokoch zistili, že išlo o omyl
Twitter/BFM News

Vinu vždy odmietala

Folbiggová bola v roku 2003 uznaná za vinnú z vrážd svojich troch detí a zabitie štvrtého, ktorých sa podľa súdu dopustila v rokoch 1989 až 1999. Podľa obžaloby Austrálčanka svoje deti vo veku od 19 dní do 19 mesiacov udusila. Teraz 55-ročná žena, kedysi označovaná za najhoršiu austrálsku mnohonásobnú vrahyňu, od začiatku vinu odmietala a tvrdila, že deti zomreli prirodzenou smrťou.

Preskúmanie verdiktu v roku 2019 vinu Folbiggovej potvrdilo. Ďalšie vyšetrovanie, vedené bývalým predsedom najvyššieho súdu Thomasom Bathurstom, ale dospelo k názoru, že úmrtie dvoch detí mohla spôsobiť genetická mutácia známa ako CALM2 G114R, ktorá u nich bola zistená a ktorá môže spôsobiť náhlu srdcovú smrť. Za úmrtím tretieho dieťaťa mohla stáť neurogenetická porucha. Tieto závery vyvolávajú pochybnosti aj okolo údajného zabitia štvrtého dieťaťa, uviedol Bathurst.

Pochybnosti v prípade

Odsúdenie Folbiggovej v roku 2003 bolo založené na nepriamych dôkazoch. Boli nimi predovšetkým jej denníky, v ktorých opisovala svoje problémy s materstvom. Obžaloba tiež poukazovala na nepravdepodobnosť štyroch prirodzených úmrtí detí v jednej rodine. Žiadne priame dôkazy udusenia či zranenia detí ale neboli predložené.

Nové vyšetrovanie vychádzalo z poznatkov imunológov a ďalších vedcov a tiež z názoru expertov, že matka len ťažko mohla zadusiť svoje deti bez stopy násilného činu. Profesorka Carola Vinuesaová, ktorá viedla tím výskumníkov z Austrálskej národnej univerzity, uviedla, že neobvyklá genetická sekvencia bola jasne viditeľná z DNA Folbiggovej, kým boli otestované vzorky detí.

Generálny prokurátor štátu Nový Južný Wales Michael Daley v pondelok oznámil, že Folbiggovej bola udelená milosť kvôli dôvodným pochybnostiam vo všetkých štyroch prípadoch. Neznamená to ale, že Folbiggová bola zbavená viny, dodal Daley. O tom by prípadne musel rozhodnúť odvolací súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok