V ruskom éteri zaznel falošný Putinov prejav. Vyzýval na evakuáciu a mobilizáciu

TA3 ČTK
5.6.2023 14:55

V éteri ruskej Rostovskej, Belgorodskej a Voronežskej oblasti zaznel falošný prejav ruského prezidenta Vladimira Putina nabádajúcich miestnych obyvateľov k evakuácii do hĺbky Ruska kvôli "vpádu ukrajinských ozbrojených síl".

Rusko a Severná Kórea sa izolujú od Západu. Je ich spojenectvo silnejšie?
TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa štátnych agentúr všetko označil za dielo hackerov, ktorí do vysielania pustili falošnú "Putinovu reč", kým sa podarilo situáciu vo vysielaní opäť dostať pod kontrolu. Prejav sa ďalej šíri v podobe videa po sociálnych sieťach.

Dikcia "Putinovho" prejavu - vrátane oslovenia "bratia a sestry" - nápadne pripomínala slávny prejav sovietskeho diktátora Josifa Stalina z júla 1941 po vpáde vojsk nacistického Nemecka, ktoré až do útoku z 22. júna 1941 bolo Stalinovým spojencom.

"Rusi, spoluobčania, bratia a sestry. Dnes od štvrtej hodiny ráno ukrajinské vojská, vyzbrojené blokom NATO, so súhlasom a za podpory Washingtonu vpadli na územie Kurskej, Belgorodskej a Brjanskej oblasti. Naši pohraničníci a ozbrojené sily kladú úctyhodný odpor presile agresora," v éteri akoby z prezidentových úst. 

Údajný Putin oznámil vyhlásenie vojnového stavu v pohraničných oblastiach a dodal, že vyhlási všeobecnú mobilizáciu, pretože Rusko bude potrebovať všetky sily, aby porazilo "nebezpečného a zákerného nepriateľa".

Operatívny štáb Belgorodskej oblasti, ktorá v posledných dňoch opakovane zažila nájazd ozbrojencov z Ukrajiny hlásiacich sa k ruským odporcom Putinovho režimu, pokladal za vhodné zvlášť upozorniť, že informácie o vpáde ukrajinských vojsk, vyhlásení vojnového stavu, všeobecnej mobilizácie a evakuácie regiónu sú falošné. "Cieľom tohto oznámenia je vyvolať paniku medzi obyvateľstvom Belgorodskej oblasti. Zachovajte pokoj. A dôverujte len dôveryhodným zdrojom," uviedol štáb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok