Brusel navrhuje predĺžiť zákaz dovozu niektorých potravín z Ukrajiny, týka sa to aj Slovenska

TA3 ČTK
5.6.2023 10:40

Poľské ministerstvo poľnohospodárstva dostalo od Európskej komisie návrh týkajúci sa predĺženia zákazu dovozu niektorých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny do Poľska, na Slovensko, do Maďarska, Rumunska a do Bulharska.

pšenica pole žarva ilu 1140 px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Na Twitteri to napísal šéf poľského rezortu poľnohospodárstva Robert Telus. Zákaz sa týka ukrajinskej kukurice, pšenice, repky a slnečnicových semien. Platí od 2. mája a nahradil jednostranné obmedzenia zavedené krajinami susediacimi s Ukrajinou. Brusel ho navrhuje predĺžiť do 15. septembra. "Od Európskej komisie sme dostali návrh nového nariadenia ohľadom zákazu dovozu štyroch produktov do piatich krajín (hraničiacich s Ukrajinou)," napísal Telus. "Je to návrh, ale dúfam, že začne platiť od utorka," dodal poľský minister poľnohospodárstva.

Pôvodný zákaz zavedený Európskou komisiou mal skončiť v pondelok. Nevzťahuje sa na prevoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov cez územie týchto piatich krajín. Agentúra PAP už skôr uviedla, že tieto štáty si želajú, aby Brusel platnosť obmedzenia predĺžil až do konca tohto roka.

Reštrikcie na dovoz ukrajinskej pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien si Poľsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a Rumunsko dohodli s EK v súvislosti s tým, že dvadsaťsedmička vlani krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu liberalizovala podmienky dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Napadnutej krajine chcela uľahčiť vývoz týchto komodít, keď Rusko zablokovalo prístavy v Čiernom mori. 

Poľnohospodári napríklad v Poľsku však upozorňovali, že namiesto toho, aby tovar putoval do krajín v Afrike či na Blízkom východe, ako podľa pôvodných predstáv mal, končil na poľskom trhu a poľské výrobky mu neboli schopné cenovo konkurovať. Súčasťou dohody pätice krajín s Európskou komisiou bolo aj to, že sa zrušia jednostranné obmedzenia, ktoré na dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny jednotlivé štáty zaviedli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok