Stúpenci Navaľného demonštrovali na jeho narodeniny v Rusku i iných krajinách

ta3 tasr
4.6.2023 23:08

Prívrženci lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného sa nedeľu v deň jeho 47. narodenín zišli na demonštráciách v Rusku a niekoľkých ďalších krajinách. Informujú agentúry DPA a AP.

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová zverejnila na sociálnej sieti Twitter fotografiu, ktorá zachytáva jeho stúpencov v Japonsku, Austrálii a Gruzínsku.

Jednotlivci, ktorí si chceli pripomenúť jeho narodeniny v Rusku, riskovali uväznenie, keď sa postavili s plagátom v rukách na námestia v niekoľkých ruských mestách. Podľa ľudskoprávnej skupiny OVD-Info, ktorá v Rusku monitoruje  protivládne protesty a počty osôb na nich zadržaných, bolo preto zadržaných najmenej 45 ľudí.

Podľa agentúry AP Navaľného stúpenci vyšli do ulíc v Moskve či Petrohrade, kde proti nim zasahovala polícia. Demonštrácie sa okrem toho konali aj v niekoľkých európskych mestách.

Navaľnyj v nedeľu na sociálnych sieťach uviedol, že svoje uväznenie vníma ako "nepríjemnú súčasť svojho najobľúbenejšieho zamestnania" a poďakoval svojim podporovateľom.

"Mojím plánom na predchádzajúci rok bolo... nezatrpknúť a nestratiť nonšalantné správanie, lebo tam sa začína porážka. Ak sa mi to podarilo, tak len vďaka vašej podpore," uviedol Navaľnyj. Zároveň však priznal, že by bol radšej doma s rodinou než v trestaneckej kolónii.

Navaľnyj je vo väzení od začiatku roka 2021. Poslali ho tam po obvinení z porušenia pravidiel podmienečného trestu v kauze Yves Rocher. Následne bol odsúdený vo viacerých ďalších prípadoch vrátane kauzy urážky veterána na celkovo deväť rokov väzenia.

Na budúci týždeň je naplánované predbežné súdne pojednávanie v novom prípade proti Navaľnému - najnovšie je obvinený z extrémizmu. V rámci tohto prípadu mu hrozí až 30 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok