Gröhling vyzval ministra financií, aby vyčlenil na učebnice pre žiakov viac peňazí

ta3/TASR
2.6.2023 10:43

Gröhling poukázal na to, že rezort na ne dal výrazne menej peňazí ako v predchádzajúcich rokoch.

Branislav Gröhling
TASR/Jaroslav Novák

Exminister školstva a podpredseda strany SaS Branislav Gröhling vyzval ministra financií Michala Horvátha, aby vyčlenil dodatočné peniaze na školské učebnice. 

"Žiaci potrebujú okrem kvalitného učiteľa aj kvalitné učebnice. Príspevok 7,50 eura je naozaj nízky a školy hľadajú spôsoby, ako zabezpečiť dostatok učebníc. Chcel by som preto touto cestou vyzvať ministra financií Michala Horvátha, aby vyčlenil pre školstvo financie na učebnice," povedal.      

Gröhling skonštatoval, že v roku 2020 prispel rezort školstva na učebnice sumou 15 miliónov eur, v roku 2021 do nich investoval 14 miliónov eur. "V roku 2022 investovalo ministerstvo školstva do učebníc sumu 18 miliónov eur vrátane financií z plánu obnovy. V máji roku 2023 už pod novým vedením vyčlenilo ministerstvo školstva na učebnice iba päť miliónov eur, čo je menej ako tretina," podotkol.

Exminister v tejto súvislosti upozornil, že rodičom narástli aj náklady na potraviny a poplatky v jedálňach, materských školách či školských kluboch detí. "Dôvodom je hlavne prorodinný balíček, ktorý mestám a obciam zobral pol miliardy eur, a tie sa snažia teraz svoje rozpočty dorovnať cez zvýšené poplatky," doplnil. Na podobe príspevku na učebnice sa podľa jeho slov dohodli exministri školstva a financií Igor Matovič a Ján Horecký, nie súčasní šéfovia rezortov.

Šéf rezortu školstva Daniel Bútora koncom mája povedal, že suma na učebnice sa ešte môže zmeniť, no garantovať to zatiaľ nevie. Zároveň pripustil, že v minulosti boli na učebnice vyčlenené vyššie prostriedky, ktoré sa na tento zámer podarilo presunúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok