Rusko podľa Londýna rieši, či posilniť svoju obranu, alebo pozície na Ukrajine

ta3/ ČTK
2.6.2023 10:46

Ruské vedenie musí naliehavo riešiť dilemu, či posilniť vlastnú obranu v regiónoch susediacich s Ukrajinou, alebo upevniť pozície na fronte. Dnes to vo vzťahu k útokom partizánskych skupín v Rusku v blízkosti ukrajinskej hranice, uvádza britská vojenská rozviedka.

ISW: Putin sa snaží o celkové víťazstvo na Ukrajine, vsádza na preťahovanie vojny
TASR/AP

Vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na bojisku rozviedka pripomína, že diverzné skupiny sa pokúsili prelomiť hranice Ukrajiny už dvakrát za posledných desať dní. Vo štvrtok sa ruskej armáde a silám ministerstva vnútra podarilo zastaviť rýchlejšie ako minulý týždeň v pondelok. Britskí vojenskí spravodajci však upozorňujú, že rezort obrany v Moskve informoval, že na ruské územie nasadilo rôznu vojenskú techniku, vrátane útočných vrtuľníkov a raketometov TOS-1A, ktorý je vybavený termobarickými raketovými hlavicami. Ruské velenie sa teraz stretáva s naliehavou dilemou, či posilniť obranu v regiónoch pri hraniciach s Ukrajinou, alebo upevniť bojové línie na okupovanom území, uvádza britská vojenská rozviedka.

Minulý týždeň v pondelok sa Belgorodská oblasť stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov spôsobili vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Podľa Kyjeva a médií sa do oblasti dostali Rusi z oddielov Legie Slobody Rusku (LSR) a Ruskej dobrovoľníckej skupiny bojujúcej na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli. Podľa analytikov z amerického Ústavu pre výskum vojny (ISW) sa podarilo lokalizovať členov LSR vo štvrtok v blízkosti Novej Tavolžanky, asi 3,5 kilometra od hranice medzi oboma štátmi. ISW uvádza, že na ruské územie prenikajú len malé skupiny a v tejto súvislosti hovorí o výbojoch. Ide o útočné operácie malého rozsahu, pri ktorých vojaci rýchlo preniknú na územie nepriateľa s cieľom získať informácie, narušiť sily protivníka alebo zničiť jeho infraštruktúru. Takéto výboje končia plánovaným stiahnutím z úzko definovanej oblasti a ich cieľom nie je dlhodobo ovládnuť dané územie.

Ruské ministerstvo obrany však tieto výboje označuje za pokusy o "inváziu" do Ruska a úrady z pohraničných oblastí evakuovali stovky detí. Hovorca prezidenta Vladimira Putina povedal, že jeho šéf je neustále informovaný o situácii v Belgorodskej oblasti. Podľa ISW sa Kremeľ snaží využiť tieto obmedzené výpady vo svojej propagande s cieľom presvedčiť Rusov, že vojna na Ukrajine je pre ich krajinu otázkou prežitia. Ruské vedenie sa tiež snaží získať podporu verejnosti pre dlhotrvajúci konflikt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok