Európsky parlament podporil uvoľnenie 500 miliónov eur na výrobu munície v EÚ

ta3 ČTK
1.6.2023 15:28

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok schválili uvoľnenie 500 miliónov eur na podporu výroby munície v krajinách Európskej únie. Návrh je súčasťou plánu, na základe ktorého chce európsky blok do budúcej jari dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície.

Parlament bude o podrobnostiach návrhu rokovať s členskými krajinami, jeho definitívne schválenie predpokladajú v júli. 

EÚ chce čo najrýchlejšie vybaviť Ukrajinu na očakávanú ofenzívu, pri ktorej chce Kyjev získať späť časť územia obsadeného Ruskom. Únia preto rieši, ako pri tenčiacich sa zásobách vo vlastných skladoch a nedostatočnej výrobe európskych zbrojoviek naplniť plán dohodnutý začiatkom jari.

Na dvoch z troch pilierov plánu sa už európska dvadsaťsedmička zhodla. Prvým je miliarda eur na kompenzácie pre štáty, ktoré v súčasnosti poskytujú delostrelecké granáty z vlastných zásob. Druhým je rovnaká čiastka na spoločné nákupy Kyjevom najžiadanejšej munície kalibru 155 milimetrov od európskych zbrojoviek, ktoré by sa mali pod patronátom Európskej obrannej agentúry (EDA) rozbehnúť v najbližších týždňoch.

Na základe tretieho piliera, ktorý v štvrtok poslanci schválili, by mala polmiliarda z únijných zdrojov podporiť výrobu delostreleckej či pozemnej munície alebo raketových striel a ich súčastí. Šancu na finančné stimuly budú mať firmy zo všetkých členských krajín, ktoré budú schopné rýchlo posilniť svoje súčasné výrobné kapacity alebo vybudovať nové. EÚ by mala vyhodnotiť fungovanie systému do polovice budúceho roka a následne rozhodnúť o prípadnej ďalšej podpore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok