Európsky parlament nechce, aby Maďarsko predsedalo EÚ

ta3 čtk
1.6.2023 13:54

Európsky parlament dnes vyzval členské krajiny Európskej únie, aby neumožnili Maďarsku kvôli jeho problémom s právnym štátom a európskymi hodnotami budúci rok predsedať Rade EÚ. V uznesení prijatom viac ako dvoma tretinami hlasov poslanci pohrozili, že EP prijme "zodpovedajúce opatrenia", pokiaľ štáty nebudú problematickú otázku maďarského predsedníctva čo najskôr riešiť. Rezolúcia tiež požaduje, aby Európska komisia neuvoľňovala Maďarsku mrazené fondy, kým Budapešť neukáže praktické fungovanie prijímaných reforiem.

Dnešná rezolúcia je ďalšia v rade kritických dokumentov europarlamentu smerom k vláde konzervatívneho maďarského premiéra Viktora Orbána. Poslanci ju dlhodobo vyzývajú, aby prestala obmedzovať pluralitu médií, akademické slobody, činnosť mimovládnych organizácií či práva sexuálnych menšín. Nepáči sa im tiež fakt, že Maďarsko sa často proti všetkým ostatným krajinám stavia odmietavo k vojenskej podpore Ukrajiny a Orbán udržuje blízke vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Kvôli tomu sa obávajú priebehu maďarského predsedníctva v druhej polovici budúceho roka.

Text dnešného uznesenia spochybňuje, že "Maďarsko bude môcť vierohodne plniť túto úlohu v roku 2024 vzhľadom na to, že nerešpektuje právo a hodnoty EÚ ani zásadu lojálnej spolupráce".

K povinnostiam predsedníckej krajiny patrí určovať agendu ministerských rokovaní, spolurozhodovať o únijných prioritách a zastupovať Radu EÚ pri rokovaniach s europoslancami. O poradí predsedníckych krajín rozhodujú jednomyseľne členské krajiny, parlament naň nemá priamy vplyv. Niektorí vládni politici, najmä zo západoeurópskych krajín, síce dávajú najavo obavy z odovzdania vedúcej úlohy Budapešti, mnoho ďalších štátov však nechce na dlhodobo dohodnutom poradí nič meniť.

Poslanci dnes vyzvali vlády, aby "čo najskôr našli vhodné riešenie", inak sú pripravení urobiť vlastné kroky. Niektorí zákonodarcovia hovoria napríklad o možnosti nejednať s maďarským predsedníctvom o podobe zákonov v rámci takzvaných trialógov, ktoré sú dlhé roky kľúčovou súčasťou prijímania únijných noriem. Politici z maďarského vládneho tábora označujú snahu europoslancov za porušovanie únijných zmlúv a tvrdia, že krajina bude na predsedníctvo dobre pripravená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok