Podľa FSB sa americká rozviedka nabúrala do telefónov diplomatov v Rusku

ČTK
1.6.2023 12:24

FSB si myslí, že americkí tajní sa snažili pomocou spoločnosti Apple infikovať telefóny významných ľudí v Rusku. Telekomunikačný gigant tak podľa nich nedodržiava zásady ochrany osobných údajov užívateľov telefónov.

Podľa FSB sa americká rozviedka nabúrala do telefónov diplomatov v Rusku
TASR/AP/Wiki

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že odhalila operáciu americkej rozviedky, ktorá podľa nej využila mobilné telefóny spoločnosti Apple. Informovali o tom dnes agentúry TASS a Reuters. Podľa ruskej tajnej služby bolo v rámci tejto operácie "infikovaných" niekoľko tisíc telefónov, vrátane tých, ktoré patria zahraničným diplomatom v Rusku. Spoločnosť Apple ani americké tajné služby sa k tejto správe nevyjadrili.

"V priebehu zaisťovania bezpečnosti ruskej telekomunikačnej infraštruktúry boli odhalené anomálie špecifické len pre uživateľov mobilných telefonov Apple a spôsobené fungovanie doposiaľ neznámého škodlivého softwaru," uviedla FSB s tím, že malware využíva zranitelnosť telefónov poskytnutých výrobcom.

"Okrem domácích predplatiteľov boli zistené aj skutočnosti nakazenia zahraničných čísiel a predplatiteľov používajúcích SIM karty registrované diplomatickými misiami a ambasádami v Rusku, vrátane krajiny v bloku NATO a postsovietského priestoru a tiež Izraelu, Sýrie a Číny," tvrdí ruská tajná služba.

FSB hovorí, že tieto informácie "dokazujú úzku spoluprácu" americkej spoločnosti Apple s americkými tajnými službami so zreteľom na Národnú bezpečnostnú agentúru (National security agency) a "potvrdzujú", že Apple nedodržiava deklarované zásady ochrany osobných údajov užívateľov telefónov tejto značky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok