Stoltenberg: Členské štáty súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane členom NATO

ta3 ČTK
1.6.2023 11:50

Všetky členské štáty NATO súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane členom aliancie, vyhlásil vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Aliančné krajiny tiež Ukrajinu podporujú v jej obrane proti ruskej ozbrojenej agresii a vytrvajú v tom tak dlho, ako to bude potrebné, dodal pred začatím neformálneho rokovania ministrov zahraničných vecí NATO, ktoré sa koná v Nórsku.

Kyjevom otriasli výbuchy. Ukrajina hlási zostrelenie ruských hypersonických striel
TASR/AP

Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková pri príchode uviedla, že dvere do Severoatlantickej aliancie zostávajú pre záujemcov o členstvo otvorené, nie je ale možné, aby do NATO vstúpila krajina, ktorá bojuje vo vojne. "Je jasné, že nemôžeme hovoriť o prijatí nových členov, ktorí sú uprostred vojny," vyhlásila Baerbocková pred novinármi v Osle.

Na tom, že sa Ukrajina stane členskou krajinou aliancie sa zhodol už summit organizácie v Bukurešti v roku 2008. Ďalší prístup NATO k brániacej sa krajine, ktorá už o vstup vlani v septembri formálne požiadala, bude kľúčovou témou júlového aliančného summitu v litovskom Vilniuse.

Na otázku, či sa postoj aliancie k Ukrajine nezmenil potom, čo sa objavujú informácie o ukrajinských cezhraničných útokoch, Stoltenberg odpovedal: "Naša pozícia je rovnaká ako na začiatku vojny, Ukrajina má právo brániť sa." Ruská metropola Moskva tento týždeň čelila rozsiahlemu útoku bezpilotnými lietadlami.

"Všetci spojenci sa zhodujú na tom, že Moskva nemá právo veta, pokiaľ ide o rozširovanie NATO," povedal Stoltenberg novinárom. Je to postoj, ktorý aliancia zastáva dlhodobo.

Ako dnes generálny tajomník NATO tiež dodal, až vojna skončí, je potrebné zabezpečiť, aby "sa podobná ruská agresia už neopakovala".

Hlavnými témami neformálneho rokovania ministrov zahraničia NATO sú práve vojna na Ukrajine, kolektívna obrana aliancie a finančné prostriedky na jej zabezpečenie a Čína, uviedol už skôr Stoltenberg,

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok