Tenisová kontroverzia? Kosovo je srdcom Srbska, napísal Djokovič na kameru

ta3/bbc.com
1.6.2023 11:36

Srbský tenista Novak Djokovič hovorí, že si je vedomý, že by ľudia nesúhlasili s tým, aby napísal politické posolstvo o Kosove na objektív kamery. Dodáva ale, že ide o problém, za ktorým "stojí" a ktorý sa ho týka.

Tenisová kontroverzia? Kosovo je srdcom Srbska, napísal Djokovič na kameru
TASR/AP/Thibault Camus

36-ročný Novak Djokovič po pondelkovom víťazstve v prvom kole na Roland Garros napísal na kameru slová: "Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie."

Ako uvádza bbc.com, fráza, ktorú Djokovič napísal, sa vzťahuje na nedávne napätie v Kosove, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska. 

Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku vojny a náletov NATO. Srbsko nezávislosť neuznáva a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia. 

"Kosovo je naša kolíska, naša bašta, centrum toho najdôležitejšieho pre našu krajinu. Je veľa dôvodov, prečo som to napísal na kameru," vyjadril sa Djokovič, "najmä ako syn muža narodeného v Kosove cítim potrebu podporiť náš ľud a celé Srbsko," dodal.

Jeho vyjadrenie skritizovala francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová, Kosovský olympijský výbor (KOC) a prezident Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) David Haggerty vyzval hráčov k opatrnosti. ITF dostala od Tenisovej federácie Kosova (FTK) žiadosť o trest pre 36-ročného tenistu, ten však podľa ITF nekonal v rozpore s pravidlami. Za Djokoviča sa postavila ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová, podľa ktorej by hráči mali mať v tomto smere slobodu.

Približne 25 vojakov mierových síl NATO, ktorí bránili tri radnice v severnej časti Kosova, v pondelok utrpelo zranenia pri zrážkach so srbskými demonštrantmi a srbský prezident Aleksandar Vučič uviedol armádu do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti.

K incidentom došlo deň po tom, ako generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Kosovo, aby zmiernilo napätie so Srbskom po zrážkach medzi kosovskou políciou a demonštrantmi. Tí nesúhlasia s tým, aby v etnicky srbských oblastiach úradovali albánski starostovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok