Eurobarometer: Slováci sa cítia byť občanmi EÚ viac ako ostatní

TA3, SITA, HN
22.2.2013 13:31

Slováci sa cítia byť občanmi Európskej únie viac ako obyvatelia iných štátov európskej dvadsaťsedmičky. Väčšina z nás Európskej únii dôveruje, skeptickí sme skôr v otázke budúcnosti. Toto všetko vyplýva z prieskumu verejnej mienky Eurobarometer.

Slováci sa cítia byť občanmi Európskej únie (EÚ) viac ako obyvatelia iných štátov EÚ. Občanom EÚ sa určite alebo do istej miery cíti byť 71 percent občanov Slovenska, v európskej "dvadsaťsedmičke" sa takto cíti 63 percent občanov, v susednej Českej republike 54 percent občanov. Naopak, väčšina občanov Veľkej Británie (51 percent) sa necíti byť občanmi EÚ.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil v rámci 27 členských krajín EÚ a šiestich kandidátskych krajín (Chorvátsko, Čierna Hora, Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, Srbsko, Island a Turecko) od 3. do 18. novembra 2012. Na Slovensku prieskum uskutočnila spoločnosť TNS Slovakia na vzorke tisíc respondentov. Výsledky prieskumu dnes prezentovali na Zastúpení Európskej komisie (EK) v SR.

Väčšina Slovákov (52 percent) je presvedčených, že pozná svoje práva ako občana EÚ. V európskom priemere je to menšina, iba 45 percent občanov, v Česku dokonca iba 40 percent. Až 76 percent slovenských občanov by chcelo vedieť viac o svojich právach ako občana EÚ, v európskom priemere takýto záujem prejavuje 62 percent občanov.

"Občianstvo EÚ oslavuje tento rok svoje 20. narodeniny. Bolo zavedené Maastrichtskou zmluvou v roku 1993 a dopĺňa národné občianstvo," vysvetlil Dušan Chrenek z EK na Slovensku. Občan EÚ má podľa neho právo na voľný pohyb a slobodu usadiť sa kdekoľvek v EÚ, hlasovať a byť volený v miestnych voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu v mieste bydliska, právo na konzulárnu ochranu v zahraničí a právo obrátiť sa na inštitúcie EÚ.

Chrenek si myslí, že hoci väčšina Slovákov vie, že môžu voľne cestovať či pracovať v zahraničí, menej už vedia o svojich spotrebiteľských právach či o tom, ako aktívne využívať svoje euroobčianstvo.

"Slováci sa na EÚ pozerajú dosť pragmaticky, zaujímajú sa hlavne o oblasti, ktoré im prinášajú priamy prospech," poznamenal ďalej Chrenek. Prieskum ukázal, že nás zaujíma najmä voľný pohyb v rámci EÚ, možnosť pracovať a študovať v zahraničí či získať tam zdravotnú starostlivosť. Ako občania SR tak aj občania všetkých členských štátov EÚ považujú za najpozitívnejší výsledok EÚ voľný pohyb ľudí, tovarov a služieb.

Kým v celoeurópskom priemere je to iba tesne nadpolovičná väčšina občanov (52 percent), na Slovensku je to až 72 percent občanov. Za pozitívny výsledok považujú Slováci aj mier v Európe (43 percent) či spoločnú menu euro (35 percent).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok