V Prešove horel muž zaživa. Uhasili ho žiaci počas hodiny biológie v školskej záhrade

ta3 TASR
31.5.2023 11:36

V areáli prešovského gymnázia Jána Adama Raymana na Mudroňovej ulici horel zaživa muž. Napriek tomu, že na miesto sa presúvali záchranári, hasiči i vrtuľník, oheň sa na ňom podarilo uhasiť pričinením žiakov a učiteľky už pred ich príchodom. Počas tejto hrôzy bol plne pri vedomí, nešťastie prežil.

Podľa informácií ta3 našli horiaceho muža žiaci s učiteľkou počas hodiny biológie v školskej záhrade. Vlastným pričinením ho dokázali uhasiť ešte pred príchodom záchranných zložiek. Situácia, ktorá sa stala na gymnáziu Jána Adama Raymana v Prešove, bola pre žiakov dosť traumatizujúca. Učiteľka ich konanie ocenila, pochválila ich reakciu.

"Zasahujúci hasiči poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a zabezpečili miesto pristátia vrtuľníka VZZS, ktorá si následne zranenú osobu prevzala do svojej starostlivosti," uviedla Miroslava Knišová z Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove.

Vrtuľníkom ho previezli do košickej nemocnice v Šaci. Nejde o študenta, muž má 20 až 25 rokov. Na miesto udalosti bol podľa jej slov privolaný aj zisťovateľ príčin vzniku požiaru, ktorý stanovil ako najpravdepodobnejšiu príčinu vzniku požiaru úmyselné konanie osoby.

"Na tiesňovej linke 155 sme prijali volanie o pomoc pre muža, ktorý mal horieť. Okoloidúci sa mu snažili pomôcť a plamene uhasili. Muž už neregoval, ale dýchal. Vyslaní záchranári ho vzhľadom na ťažké popáleniny uviedli do umelého spánku. Do nemocnice ho v kritickom stave prevážali leteckí záchranári," doplnila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

"Dnes dopoludnia bol na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca privezený mladý muž vo veľmi vážnom, život ohrozujúcom stave. Popáleniny má na cca 80 percentách tela, lekári zo všetkých síl bojujú o jeho život. V tejto chvíli je predčasné vyjadriť sa k akejkoľvek prognóze," povedala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Ako uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková, posádka leteckých záchranárov bola vyslaná do areálu prešovskej strednej školy na pomoc osobe, ktorá mala horieť.

"Po zabezpečení miesta pristátia v tesnej blízkosti nešťastia si posádka prevzala do svojej starostlivosti 23-ročného muža, ktorý sa už nachádzal v starostlivosti posádky rýchlej lekárskej pomoci. Utrpel rozsiahle popáleniny 2. a 3. stupňa takmer na 80 percentách povrchu tela," spresnila. 

Záchranári ho uviedli do umelého spánku a po zabezpečení základných životných funkcií bol v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácii vrtuľníkom transportovaný na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Košiciach. 

Pozrite si, ako to na mieste vyzeralo:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok