Lipšic chce odmeňovať oznamovateľov korupcie

TASR
22.2.2013 11:00

Slováci, ktorí oznámia korupčné správanie, by mali byť v budúcnosti finančne odmeňovaní. Výška odmeny by mohla dosiahnuť až 10 percent zo sumy, ktorú štátnemu rozpočtu zachránia. Navrhuje to exminister vnútra Daniel Lipšic a poslankyňa Jana Žitňanská

Lipšic chce odmeňovať oznamovateľov korupcie
TA3

"Malo by to fungovať tak, že ministerstvo spravodlivosti by rozhodovalo o tom, že pokiaľ bude niekto právoplatne odsúdený aj na základe dôkazov poskytnutých oznamovateľom trestnej činnosti, tak bude môcť dostať odmenu," priblížil dnes na brífingu exminister vnútra.

Hlavnou myšlienkou návrhu je však ochrániť ľudí, ktorí oznámia korupciu, prípadne porušenie právomoci verejného činiteľa. Títo ľudia totiž podľa Lipšica často doplácajú na svoju odvahu. Pripomenul medializované prípady referentky študijného oddelenia Právnickej fakulty alebo úradníčky ministerstva práce. "Títo ľudia budú chránení v pracovnoprávnych alebo iných vzťahoch - nebude možné ich preložiť, vyhodiť, pokiaľ na to nedá súhlas Národný inšpektorát práce," uviedol Lipšic.

Podobnú zmenu ministerstvo vnútra pod jeho vedením pripravovalo už počas predchádzajúcej vlády Ivety Radičovej. Lipšic takúto zmenu pripustil ešte v decembri 2010, keď bol členom KDH. Dnes nezaradený opozičný poslanec predpokladá, že strany bývalej vlády by mohli návrh podporiť aj dnes a verí, že zaň zahlasujú i poslanci vládneho Smeru-SD.

Podobný návrh zákona na marcovú parlamentnú schôdzu plánujú predložiť aj kresťanskí demokrati. Lipšic pripúšťa, že obe strany mohli vychádzať z rovnakých podkladov vypracovaných v minulosti na ministerstve vnútra, a preto sa môžu oba návrhy podobať aj v detailoch. Podstatné však podľa jeho slov je, aby sa zmena presadila, nie to, kto bude predkladateľom zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok