Úspech katarskej diplomacie. Premiér a vodca Talibanu viedli tajné rokovania v Afganistane

ta3 ČTK
31.5.2023 08:18

Katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání a vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda viedli tento mesiac tajné rokovania v Afganistane s cieľom vyriešiť napätie s medzinárodným spoločenstvom. Podľa zdroja, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, toto stretnutie signalizuje novú ochotu afganských vodcov rokovať o spôsoboch, ako ukončiť svoju izoláciu v rámci medzinárodného spoločenstva.

Úspech katarskej diplomacie. Premiér a vodca Talibanu viedli tajné rokovania v Afganistane
Twitter/Ministry of Foreign Affairs - Qatar

Stretnutie, ktoré sa konalo 12. mája v juhoafganskom meste Kandahár, bolo podľa dostupných informácií prvé, ktoré vodca Talibanu kedy viedol so zahraničným predstaviteľom. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena bola o rozhovoroch informovaná a "koordinuje všetky otázky", o ktorých dvojica rokovala, vrátane ďalšieho dialógu s Talibanom, uviedol zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa jeho informácií katarský premiér s vodcom Talibanu hovoril okrem iného o potrebe zrušiť zákaz vzdelávania dievčat a zamestnávania žien.

Stretnutie predstavuje pre Katar diplomatický úspech. Táto malá blízkovýchodná krajina kritizuje obmedzenie Talibanu voči ženám a zároveň využíva dlhodobé väzby s afganským islamistickým hnutím na presadzovanie hlbšieho zapojenia medzinárodného spoločenstva do spolupráce s Kábulom.

Spojené štáty požadujú, aby Taliban ukončil spomínané zákazy, obnovil slobodu pohybu pre ženy a pribral do vlády Afganca mimo hnutia Taliban. Zdroj citovaný agentúrou Reuters naznačil, že Washington podporil posunutie rozhovorov na vyššiu úroveň v nádeji na prielom, ktorý by mohol zmierniť hrozivú humanitárnu a finančnú krízu, kvôli ktorej milióny Afgancov trpia hladom a sú bez práce. Biely dom sa k rozhovorom odmietol vyjadriť. Ministerstvo zahraničia a katarské veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosti o komentár nereagovali, rovnako ako hnutie Taliban, uviedla agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok