Skvelá správa pre cyklistov! Na Slovensku pribudne 25 nových cyklotrás

ta3/TASR
29.5.2023 14:06

Na podporu cyklodopravy vyčlení Ministerstvo dopravy 30 miliónov eur z prostriedkov plánu obnovy.

Skvelá správa pre cyklistov! Na Slovensku pribudne 25 nových cyklotrás
TASR/Henrich Mišovič

Z prvej cyklovýzvy Ministerstvo dopravy podporí 25 projektov, vďaka ktorým na Slovensku pribudne 80 kilometrov nových alebo zrekonštruovaných cyklotrás. MD plánuje vyhlásiť ešte dve ďalšie výzvy, na ktoré má pre samosprávy vyčlenených ešte 55 miliónov eur, informoval v pondelok minister dopravy Pavol Lančarič spolu s riaditeľom sekcie stratégie MD Rastislavom Cenkým a podpredsedníčkou vlády pre plán obnovy Líviou Vašákovou.

"Veľký záujem o výzvu jednoznačne svedčí o tom, že cyklodoprava na Slovensku má budúcnosť. Týchto 25 projektov je veľkým krokom k zlepšeniu podmienok cyklistov a verím, že budeme motivovať ľudí, aby autá vymenili za bicykle," uviedol Lančarič.  Dodal, že z alokovaných zdrojov do roku 2026 vznikne na Slovensku vyše 160 kilometrov nových cyklotrás. Tieto prostriedky sú podľa ministra určené pre samosprávy, mestá, obce, kraje či rozpočtové a príspevkové organizácie zriadené mestami, ktoré za tieto peniaze môžu stavať.

Cenký uviedol, že 80 kilometrov cyklotrás znamená, že naplnili polovicu cieľa. Dodal, že cieľom je, aby cyklotrasy neslúžili iba na oddychové aktivity, ale aj na dochádzanie do práce, školy či na stanicu alebo na spájanie obcí s mestami.

"Dnes tak prinášame výborné správy pre cyklistov, ich bezpečnosť, ale aj pre životné prostredie," uviedla Vašáková. Dodala, že alokovaná suma na cyklotrasy mala byť pôvodne 105 miliónov eur, došlo však k jej kráteniu. "Museli sme pristúpiť k aktualizácii plánu obnovy. Slovensko vďaka lepším hospodárskym výsledkom v rokoch 2020 a 2021 dostane z plánu obnovy o vyše 300 miliónov eur menej. Oslovili sme rezorty s tým, aby navrhli, kde dôjde k nejakej úspore, tým pádom došlo ku kráteniu niektorých investícií," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok