Fakty o odpade, ktoré vás posmelia nielen k recyklácii

ta3
29.5.2023 12:42

Zaťažuje životné prostredie či zhoršuje kvalitu ovzdušia. Produkcia odpadu je každodennou súčasťou našich životov a nemožno ju úplne zastaviť. Dá sa však eliminovať a tým pomôcť prostrediu, v ktorom žijeme.

Fakty o odpade, ktoré vás posmelia nielen k recyklácii
TASR/Ján Krošlák

Ak vám chýba motivácia k tomu, aby ste mali ekologickejší prístup k produkcii odpadu, nasledujúce riadky sú pre vás ako stvorené. Ak chcete ušetriť také množstvo energie, koľko potrebuje 60-wattová žiarovka na trojhodinové svietenie, stačí, ak zrecyklujete čo i len jednu plastovú fľašu. V prepočte na energiu, ktorú potrebuje televízia na tri hodiny fungovania, je to zrecyklovanie jednej konzervy. Navyše hliníkové konzervy sa recyklujú veľmi ľahko. Do obehu ich možno dostať už o šesť týždňov.

Sklo možno recyklovať donekonečna. Je preto potrebné vhadzovať ho do príslušného kontajnera. To pohodené len tak voľne v prírode sa nerozloží nikdy. Iné je to s plastom. Ten sa síce rozloží, no potrebuje na to až 800 až 1 000 rokov. Je však recyklovateľný. Zhruba 800 rokov sa rozkladajú aj hygienické tampóny.

Skúsite uhádnuť, koľko plastových tašiek sa používa na svete? Odhaduje sa, že ich je až jeden trilión. Vo všeobecnosti využívanie plastov stúpa. Konkrétne v Európe je to každoročne o štyri percentá.

Veľa plastu je tiež v svetových vodách – v oceáne je na každom kilometri štvorcovom asi 46-tisíc úlomkov plastov. Pre takto znečistené vodné plochy zomrie ročne až jeden milión morských vtákov.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aká je hodnota obalu výrobku, ktorý si kupujete? Je to zhruba 16 percent celkovej ceny produktu. Oplatí sa preto nakupovať v bezobalovom obchode. A pri odpade ešte zostaneme...

Až polovica celkového odpadu, ktorý hádžeme do koša, má biologický charakter. Odporúča sa preto kompostovať, čo umožní vrátiť tento biologický odpad do kolobehu. Veľký význam má tiež recyklácia papiera. Na jeho výrobu sa spotrebuje o 70 percent menej energie, než pri výrobe toho úplne nového. Na výrobu jednej tony novín sa spotrebuje až 24 stromov.

Čo sa týka elektronického odpadu, každoročne ho ľudia vyprodukujú zhruba 50 miliónov ton. Približne 70 percent tohto odpadu sa podarí recyklovať. Veľkou záťažou pre našu Zem sú cigaretové filtre. Tie voľne odhodené sa rozkladajú až 12 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok