Na Slovensku poklesol dopyt po nových úveroch na bývanie

ta3/TASR
29.5.2023 11:40

Zadlženosť domácností na Slovensku už nerastie, rastú úrokové sadzby.

Tieto informácie priniesli zástupovia Národnej banky Slovenska v správe o finančnej stabilite. 

"Sprísňovanie finančných podmienok sa na Slovensku prejavilo najmä poklesom dopytu po nových úveroch na bývanie a spomalením na trhu nehnuteľností. Nárast úrokových sadzieb sa najvýraznejšie prejavil na zreteľnom spomalení trhu hypoték. V priebehu jedného roka sa úrokové sadzby zvýšili na úroveň, ktorú sme na Slovensku mali naposledy pred desiatimi rokmi," priblížil výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček.

Pri vyšších úrokových sadzbách a rastúcich životných nákladoch podľa neho výrazne klesol záujem domácností o nové hypotéky. Objem hypoték poskytnutých v prvom štvrťroku 2023 klesol v porovnaní s obdobím predchádzajúcich troch rokov o 31 %.  

"Na druhej strane, úrokové sadzby na spotrebiteľských úveroch začali rásť v porovnaní s hypotékami neskôr a ich rast je miernejší. Portfólio spotrebiteľských úverov sa dokonca po troch rokoch vrátilo k miernemu rastu, je za tým však aj nižšia miera konsolidácie spotrebiteľských úverov do hypoték," spresnil. 

Upozornil, že rizikom pre domácnosti bude najmä pokles reálnych príjmov a vplyv rastúcich úrokových sadzieb na výšku mesačných splátok. Viac ako dvom tretinám zamestnaných ľudí v priebehu roka 2022 ich príjmy v reálnom vyjadrení klesli, teda zmena príjmov nepokrývala infláciu. Analýza finančnej situácie domácností však podľa neho potvrdila ich pomerne vysokú odolnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok