Dozorná rada VšZP doručila návrhy opatrení na stabilizáciu poisťovne

ta3/TASR
29.5.2023 11:19

Návrhy majú slúžiť ako podklad pred nariadením opatrení a nemajú ohroziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Rezort nevylúčil ani personálne zmeny.

VšZP preplatí malej Editke drahý liek. Zároveň sa však voči rozhodnutiu súdu odvolala
TASR/Pavol Zachar

Dozorná rada štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne doručila ministrovi zdravotníctva Michalovi Palkovičovi prvé návrhy ozdravných opatrení, ktoré majú za cieľ ekonomickú stabilizáciu poisťovne.

"Konkrétne kroky budú predstavené až po ich prerokovaní s Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a po tom, ako sa s nimi oboznámi manažment poisťovne a dozorná rada. Následne bude vydané rozhodnutie jediného akcionára, ktorým sa vedeniu poisťovne prikáže, aby schválené opatrenia bezodkladne aplikovala v praxi. Nie je však vylúčené, že súčasťou ich implementácie budú aj personálne zmeny," uviedol rezort vo svojom stanovisku.

Ozrejmil však, že z dokumentu od Dozornej rady VšZP okrem iného vyplýva, že existujú rezervy v manažmente, a to najmä v prípade SVaLZ (spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky). Ministerstvo preto avizovalo, že bude vyžadovať hĺbkový zmluvný audit na identifikovanie rezerv v aktuálnych zmluvách aj ex ante kontroly zmlúv. Ďalším ozdravným krokom budú opatrenia s dosahom na vnútorný chod poisťovne. "Zároveň budú preverené aj okolnosti, vstupné dáta a podklady na ministerstve, na základe ktorých bol pripravovaný rozpočet poisťovne," doplnil komunikačný odbor.

Rezort zdôraznil, že súčasný stav, v ktorom sa VšZP nachádza, je dôsledkom cenovej regulácie v zdravotníctve. Tá sa musí podľa neho stať kľúčovým pilierom zdravotníckej reformy.

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Minister Palkovič preto požiadal Dozornú radu VšZP, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu poisťovne. Očakával, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán.  

SaS žiada zlepšenia

Strana SaS žiada okamžité opatrenia na zlepšenie finančnej situácie v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktorú považuje za alarmujúcu. Navrhuje preto viacero opatrení, ako aj zvýšenie platby za štátnych poistencov. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informovali poslankyňa parlamentu za SaS Jana Bittó Cigániková a kandidát strany na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay.

"Oceňujeme, že ministerstvo zdravotníctva si od Dozornej rady VšZP vyžiadalo hĺbkový audit zmlúv VšZP s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Odporúčame, aby trvalo na tom, že predstavenstvo predloží všetky zmluvy dopredu na schválenie ministerstvu zdravotníctva," uviedol Szalay.

Predstavenstvu VšZP zase odporúča, aby trpezlivo rokovalo s niektorými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o zvýšených zmluvách a v krajných prípadoch aj o možnom vypovedaní sporných dodatkov. Rovnako, aby každý štvrťrok zverejňovali výsledok hospodárenia poisťovne a zredukovali marketingové náklady a rezervy vo vnútornom chode poisťovne.

"VšZP má veľkú sieť pobočiek, pričom poisťovňa komunikuje hlavne s poskytovateľmi starostlivosti. Zrejme nik nevyhodnotil efektivitu takejto siete, keďže za normálnych okolností ako poistenec nemáte dôvod ísť na pobočku poisťovne," uviedla Bittó Cigániková.

SaS tiež navrhuje zvýšenie platby za poistencov štátu na úroveň 4,5 percenta z priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo je 54,5 eura mesačne. To by malo do zdravotníctva priniesť 2,8 milióna eur.

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Minister zdravotníctva Michal Palkovič preto požiadal Dozornú radu VšZP, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu poisťovne. Rezort v pondelok potvrdil, že návrh už dostal.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok