Prejedzte sa k zdravému opáleniu: Vďaka týmto potravinám budete mať bronzovú pokožku

TA3/zm
22.6.2023 08:00

Kartenoidy, vďaka ktorým je pokožka nielen opálená krásne do bronzova, ale aj chránená pred slnečnými lúčmi, neobsahuje len mrkva. Aj tohto sa najedzte do sýtosti pre zdravé opálenie.

Prejedzte sa k zdravému opáleniu: Vďaka týmto potravinám budete mať bronzovú pokožku
Freepik

Hovorí sa, že keď sa nejete mrkvy, budete sa opaľovať krásne do hneda. No nielen táto potravina je na chytanie bronzu ako stvorená.

Marhule

Vysoký podiel betakaroténu majú okrem mrkvy aj marhhule, veď sú rovnako sfarbené do oranžova. Navyše, toto obľúbené ovocie aj spomaľuje starnutie, keďže má množstvo antioxidantov. A z prílišného slnenia pokožka starne oveľa rýchlejšie, takže ide o dokonalú kombináciu.

Samozrejme, toto platí aj o príbuzných druhoch ovocia, ako sú tiež broskyne či nektárinky.

Melón

Melón je na leto ako stvorený. Obsahuje množstvo vody, takže telo je dostatočne hydratované, čo je v kombinácii s vystavovaním sa vysokým teplotám tiež terno. Červená farba chutnej dužiny tiež naznačuje, že tu nájdete betakarotény, ale tiež vitamíny C a E, ktoré pokožku chránia pred UV žiarením,

Paradajky

Nie je náhoda, že ovocie a zelenina, ktoré dozrievajú práve v lete, sú najlepšími potravinovými pomocníkmi pri opaľovaní. Platí to aj o paradajkách, ktorých pravidelná konzumácia prospieva okrem kože aj imunite a dýchacím cestám.

Bobuľové ovocie

Ak si budete baliť niečo pod zub k vode, nezabudnite na bobuľové ovocie. Nielen čučoriedky, ale aj čerešne, višne či jahody sú rovnako bohatým zdrojom provitamínu A, čo je len iné pomenovanie pre betakarotén.  

Témy: opaľovanie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok