Ešte dobré alebo už pokazené? Čerstvosť vajec overíte nielen v pohári s vodou

TA3/zm
9.6.2023 16:00

Väčšina z nás prekladá vajíčka do priehradky v chladničke. Na tom by bolo všetko v poriadku, no málokto si odloží obal, na ktorom je dátum spotreby. Ak neviete, či sú vajíčka ešte dobré alebo už pokazené, dá sa to overiť niekoľkými spôsobmi.

Ešte dobré alebo už pokazené? Čerstvosť vajec overíte nielen v pohári s vodou
Freepik

Jeden z najznámejších testov čerstvosti vajec je ich ponorenie do pohára s vodou. Ale existujú aj iné spôsoby.

Pohár vody

Ak ponoríte vajíčko do pohára s vodou, čerstvé okamžite klesne ku dnu. Staré vajcia, naopak, ostanú plávať na hladine. Tento test je veľmi jednoduchý, ale poznáme aj iné spôsoby. V prípade, že síce vajce klesne, ale vidíte, že sa jedna jeho časť dvíha, ide približne o dvojtýždňové vajíčko, ktoré síce nie je najčerstvejšie, ale zjesť sa ho nemusíte obávať. 

Test zvuku

Aj druhé otestovanie je mimoriadne jednoduché. Čerstvé vajcia pri pohrkaní nemôžu vydávať žiaden vzduch. Ak popri uchu počujete, že sa pod škrupinkou niečo akoby prelieva alebo hrká, s istotou viete, že ide o staré vajíčko. Také by ste už radšej konzumovať nemali. 

Vaječný bielok

Oba predchádzajúce spôsoby si jednoducho zapamätáte, no občas sa stane, že vám ani nenapadne testovať čerstvosť vajec a rovno ich rozbijete. Nič ešte nie je stratené, aj v tomto prípade poznáme, ako zistíte, či ide o čerstvý alebo starý kus. Bielok staršieho vajíčka, ktoré už nie je vhodné na konzumáciu, je oveľa vodnatejší a od žĺtka sa doslova odlieva, nedrží pri ňom. V tomto prípade zvyčajne čo-to spozorujete aj podľa čuchu.   

Témy: vajcia vajíčka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok