Radičovej kód ožíva, podľa opozície Fico odvádza pozornosť od nezamestnanosti

TA3, SITA, TASR
21.2.2013 18:37

Okolo voľby generálneho prokurátora vyplávali na povrch nové skutočnosti. Do médií sa dostali výpovede bývalých poslancov, ktorí tvrdia, že hlasovali pod nátlakom. Vtedajšia koalícia si takto chcela dať pozor na zradcov. Jediným kandidátom v spomínanej voľbe bol totiž Dobroslav Trnka.

Strana Smer-SD prostredníctvom predsedu a premiéra Roberta Fica vyzýva súčasnú opozíciu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta za to, že nevymenoval zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. „Aby skončili túto trápnu frašku a hanbili sa niekde v kúte,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede.

Návrh pre opozíciu zdôvodnil premiér Fico na webe zverejnenými výpoveďami dvoch bývalých koaličných poslancov z éry pravicovej vlády, ktorí na prokuratúre vypovedali o údajnej dohode na „kontrolnom“ mechanizme pri tajnej voľbe generálneho prokurátora v máji 2011. Bývalý poslanci Igor Sidor a Andrej Ďurkovský podľa medializovaných správ potvrdili, že došlo k označovaniu lístkov, aby sa dalo určiť, či strany dodržali dohody. „Po zverejnení týchto výpovedí ide o absolútne morálne zlyhanie pravicových strán ako aj kandidáta pána Čentéša, ktorí preukázateľným spôsobom zabránili poslancom v slobodnom výkone mandátu,“ povedal Fico na tlačovej besede.

Na „divadle“ sa podľa Fica zúčastnil aj Čentéš, podľa premiéra stiahnutím kandidatúry na spomínanej voľbe pomohol pri uplatnení kontrolného mechanizmu, pričom uviedol „nepravdivý dôvod svojej absencie“. Fico pripomenul, že Čentéš svoje rozhodnutie nekandidovať zdôvodnil podozrením z kupovania poslancov. „Hoci už týždeň predtým sa skončilo vyšetrovanie polície a bolo zastavené a nikto už nevyšetroval žiadne podozrenie z kupovania poslancov národnej rady,“ zdôvodnil svoj názor Fico. Vo voľbe ostal len jeden kandidát Dobroslav Trnka, čo podľa Fica uľahčilo vtedajšej vládnej koalícii zaviesť kontrolný mechanizmus.

Opozícia: Fico odvádza pozornosť od rastúcej nezamestnanosti

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odvádza dnešným útokom na opozíciu pozornosť od rekordne rastúcej nezamestnanosti, zhoduje sa opozícia. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo za útokom vidí aj opätovné hľadanie dôvodov na to, prečo nevymenovať riadne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša do funkcie.
"Namiesto útokov na opozíciu by mal radšej myslieť na ľudí a ich potreby," vyhlásil. Frešo by čakal, že sa premiér postaví k rastúcej nezamestnanosti čelom a bude situáciu riešiť. "Takisto ako opozícia, ktorá predkladá návrhy riešení na každú schôdzu Národnej rady SR," uviedol Frešo vo svojom stanovisku.

KDH si tiež myslí, že premiér Fico "sa všetkými možnými spôsobmi usiluje prekryť rekordne rastúcu nezamestnanosť a zhoršujúcu sa životnú úroveň ľudí". V súvislosti s voľbou šéfa prokurátorov kresťanskí demokrati pripomínajú, že Ústavný súd 5. októbra 2011 rozhodol, že kandidát Jozef Čentéš bol zvolený 17. júna  2011 v súlade s Ústavou SR. "Akékoľvek spochybňovanie platnosti zvolenia Jozefa Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora je spochybňovaním Ústavného súdu," uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

Podobný názor má aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. "Premiér odvádza pozornosť od oveľa vážnejšieho problému, ktorým je nezamestnanosť," povedal pre TASR. V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora pripomenul, že Ústavný súd SR nespochybnil ústavnosť voľby. "A vo svojom uznesení hovoril aj o tom, že spôsob označovania lístkov nie je protiústavný," zdôraznil pre TASR Bugár.

Poslanca Martina Poliačika z SaS zaujalo zverejnenie výpovedí bývalých poslancov Igora Sidora a Andreja Ďurkovského, ktoré majú potvrdzovať, že poslanci vtedajšej koalície hlasovali podľa pokynov a nie slobodne. "Politicky účelovo sa dostávajú výpovede z generálnej prokuratúry von vtedy, keď to pánovi premiérovi vyhovuje do jeho politickej hry," povedal pre TASR. Dodal, že vo výpovediach nevidel dôkazy, že išlo o podplácanie, vydieranie či nátlak. Podľa neho je možné, že Sidor aj Ďurkovský sa na niečom dohodli, čo je ale podľa Poliačika bežnou praxou pred každou voľbou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok