Dievčatko zo Serede dostalo ocenenie za záchranu života. Zapojila sa do projektu Rýchlych hrdinov

ta3
28.5.2023 13:54

V Berlíne ocenili deväťročnú Ninu zo Serede, ktorá zachránila život svojmu starému otcovi. Zapojila sa do projektu Rýchlych hrdinov, vďaka čomu naučila príbuzných rozpoznať príznaky mozgovej mŕtvice. Pre rodinu to bolo kľúčové v kritickom momente.

Viete aké sú príznaky mozgovej mŕtvice? Najmladší žiaci základnej školy v Žiline na Martinskej ulici to už vedia. Zapojili sa totiž do medzinárodného projektu Fast Heroes.

"Niekto bude mať kútik poklesnutý na jednej strane, nezrozumiteľná reč alebo jedna ruka bude silnejšie a jedna ruka bude slabšia," hovorí žiačka.

"Naučil som sa teraz o mozgovej príhode A budeš vedieť zareagovať, keď náhodou k niečomu dôjde u tvojich starých rodičov? Áno.”
Je to choroba, tepna, ktorá neokysličuje mozog,"
hovorí žiak.

Štatistiky sú alarmujúce. Náhla cievna mozgová príhoda zasiahne ročne 11-tisíc Slovákov. Pre čo najväčšiu šancu na prežitie je rozhodujúca je rýchlosť.

Peter Martinek, predseda Územného spolku SČK v Žiline: "Od prvých príznakov náhlej cievnej mozgovej príhody po samotný prevoz do nemocničného zariadenia a začiatok liečby sú v podstate štyri hodiny."

K projektu sa vyjadrila aj jeho ambasádorka Ľubica Fidesová: "Môžem spomenúť najnovšie príbeh malej Ninky Ivančíkovej, ktorá vďaka projektu Fast Heroes získala vedomosti, naučila svoju starú mamu aké sú tie základné príznaky cievnej mozgovej príhody a potom starká pomohla svojmu manželovi a tak ho zachránila."

V priebehu troch rokov sa do medzinárodného projektu zapojilo na Slovensku vyše 24-tisíc školákov. Pôvodne sa zameriavali len na deti na prvom stupni, tento rok začali aj u starších žiakov.

Mozgová mŕtvica je často dôsledkom nezdravého životného štýlu. Rizikom je fajčenie, obezita a vysoký tlak. Podľa lekárov ohrození nie sú už len starí rodičia ale podstatne mladší ľudia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok