Festival v Cannes je na konci. Zlatú palmu za najlepší film získala Anatómia pádu

ta3 čtk
27.5.2023 21:51

Zlatú palmu za najlepší film v sobotu na záver 76. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes získala snímka režisérky Justine Trietovej Anatomie d'une chute (Anatómia pádu). Tridsaťštyriročná filmárka je iba treťou ženou, ktorej dielo získalo v Cannes hlavnú cenu. O Zlatú palmu sa uchádzalo 21 snímok.

Odovzdané boli aj ceny v ďalších kategóriách. Ocenenie za najlepšiu réžiu získal francúzsky režisér vietnamského pôvodu Tran Anh Hung za film La Passion de Dodin Bouffant (Vášeň Dodina Bouffanta), ktorý rozvíja vzťah slávnej kuchárky a gurmána.

Veľkú cenu poroty obdržal britský filmár Jonathan Glazer za historickú drámu The Zone of Interest (Oblasť záujmu) o veliteľovi nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime a jeho rodine.

Cenu poroty dostal fínsky režisér Aki Kaurismäki za minimalistickú romancu Kuolleet lehdet (Padlé lístie), zachytávajúcu vzťah nezamestnaných pokladníkov a alkoholika.

Cenu z najlepší mužský herecký výkon získal 67-ročný japonský herec Kodži Jakušo z filmu Perfect Days (Dokonalé dni) nemeckého režiséra Wima Wendersa. Jakuša hrá životného optimistu, ktorý v Tokiu pracuje ako čistič záchodov.

Za najlepšiu herečku bola vyhlásená Turkyňa Merve Dizdarová za účinkovanie vo filme Kuru Otlar Üstüne (Sušené bylinky) v úlohe ženy, ktorá sa zamiluje do učiteľa v odľahlej provincii Turecka.

Najlepší scenár podľa poroty napísal Judži Sakamoto, a to k filmu režiséra Hirokazu Kore'edy Monster (Monštrum).

Trietovú so snímkou Anatomie d'une chute o spisovateľke podozrivej z vraždy svojho manžela odborníci vopred radili medzi favoritov sobotňajšieho vyhlasovania cien. O hlavnú trofej sa pritom usilovali so svojimi najnovšími počinmi režisérske legendy ako Ken Loach, Wes Anderson alebo Wenders.

O držiteľoch cien rozhodla porota na čele so švédskym režisérom Rubenom Östlundom, ktorý Zlatú palmu získal už dvakrát, naposledy vlani s filmom Trojuholník smútku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok