NATO vyzvalo Kosovo, aby zmiernilo napätie so Srbskom. Rusko obviňuje USA a EÚ

TA3 ČTK
27.5.2023 14:24

Severoatlantická aliancia vyzvala kosovské úrady, aby okamžite zmiernili napätie so Srbskom, a na všetky strany konfliktu apelovala, aby spor riešili dialógom.

NATO vyzvalo Kosovo, aby zmiernilo napätie so Srbskom. Rusko obviňuje USA a EÚ
TASR/AP

Hovorkyňa NATO reagovala na piatkové strety kosovskej polície s etnickými Srbmi a oznámenie srbského prezidenta Aleksandara Vučiča, že uviedol armádu do bojovej pohotovosti a nariadil jej presun bližšie k hraniciam s Kosovom. Ruská diplomacia vyhrotenie situácie označila za dôsledok kosovskej provokácie a zo zodpovednosti obvinila Spojené štáty a Európsku úniu.

"Opakovane sme varovali, že zástupcovia tandemu USA-EÚ nie sú mierotvorcami, ale podnecovatelia konfliktu, ktorí podkopávajú právne základy medzinárodnej dohody o Kosove a zdržujú obojstranne prijateľné riešenie," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. 

V tejto súvislosti tiež pripomenula rezolúciu 1244 Bezpečnostnej rady OSN z roku 1999, ktorá zriadila v Kosove medzinárodnú správu, ale zároveň potvrdila, že oblasť zostáva súčasťou srbsko-čiernohorskej Juhoslávie, teda fakticky Srbska. V roku 2008 ale kosovskí Albánci vyhlásili jednostranne nezávislosť Kosova, čo Belehrad neuznáva a tento krok označuje za zjavné porušenie rezolúcie.

Najnovšie strety na severe Kosova, kde žije početná srbská menšina, prepukli po tom, čo sa kosovská polícia snažila pomôcť novozvolenému starostovi, etnickému Albáncovi, aby nastúpil do úradu. V tom mu bránili miestni Srbi, ktorí aprílové voľby bojkotovali. Podľa miestnych médií kosovská polícia použila proti davu pred radnicou slzný plyn a protestujúci zapálili jedno policajné vozidlo.

"Apelujeme na inštitúcie v Kosove, aby situáciu okamžite upokojili, a vyzývame všetky strany, aby riešili situáciu dialógom," napísala na twitteri hovorkyňa NATO Oana Lungescuová. Uviedla zároveň, že 3800 členov medzinárodných jednotiek KFOR situáciu pozorne sleduje.

Belehrad stratil faktickú kontrolu nad Kosovom v roku 1999, keď nálety NATO ukončili krvavý konflikt v tomto regióne a prinútili k stiahnutiu srbské ozbrojené sily. V roku 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislosť od Srbska, ktoré ale Kosovo ďalej považuje za súčasť svojho územia. Rovnako asi 50-tisíc Srbov žijúcich na severe Kosova neuznáva autoritu vlády v Prištine. Kosovo za suverénny štát považuje asi polovica štátov OSN, z EÚ ho neuznávajú Španielsko, Rumunsko, Slovensko, Grécko a Cyprus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok